Kritik analiz: Altın fiyatları rekor kıracak, yatırımcı altına koşacak

Kritik analiz: Altın fiyatları rekor kıracak, yatırımcı altına koşacak

Pandemi ve dünya piyasalarında devam eden durgunluk kafa karıştırmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü yatırımcı Leigh Goehring piyasadaki duruma ilişkin net konuştu altına dönüş olacak dedi.

Koronavirüs pandemisi piyasaları alt üst etmeye devam ediyor. Salgın nedeniyle küresel alanda daralma yaşanıyor. Ticarette durgunluk devam ederken nakit fazlalılığında git gide artıyor. ABD'de artan işsizlik ve pandeminin ekonomiye verdiği diğer zararlar nedeniyle Washıngton yönetimi bir birinin ardınca trilyonluk yeni yardım paketleri açıklıyor. Trilyonluk yardım paketleri dünya piyasasında esas nakit dengesi olan dolarda değer kaybını hızlandırıyor. Diğer ülkelerde ABD'den farklı değil. Dolardan sonra en güçlü para birimi olan Euro'da durum iç açıcı değil, ''Euro Zone'' olarak tabir edilen Avrupa Birlği'ndeki Euro kullanan ülkelerde de nakit artışı devam ediyor. Nakit artışı hızla devam ederken para birimleri yatırımcının gözünde cazibesini kaybediyor. Bu belirsizlik devam ederken ünlü yatırımcı Goehring & Rozencwajg Associates yönetici ortağı Leigh Goehring'tan yatırımcılar için dikkat çeken bir sinyal geldi.

''ALTINA YÖNELİŞ BAŞLAYACAK''

Dünyada artan enflasyonla ilgili konuşan Goehring, “Zaten yüzde 5’lik bir enflasyon oranı mevcut. Bu oranın önümüzdeki altı ila on iki ay boyunca aynı oranda duracağını tahmin ediyoruz. Daha sonra, bir siyah kuğu olayı yaşayabiliriz ve fiyatlar önemli ölçüde artabilir. Tıpkı geçmişte, yani 1970’lerde olduğu gibi,” dedi.. Ünlü yatırım uzmana göre ülke yönetimleri, gözle görülmeyen sonuçları olmadan büyük miktarlarda para basmayı sürdüremez. Goehring, pandemi döneminde bu olumsuz etkilerin gelecek yıl, en kısa zaman diliminde görülmeye başlayacağını ifade etti.

Goehring, şu anda fiyatların yükselmesi riskinde eksik olan çok önemli bir unsur olarak enflasyonist psikolojiyi işaret etti. “1970’lerde hem enflasyon hem de şiddetli enflasyonist psikoloji vardı. Bu enflasyonist psikolojiyi gerçekten tetikleyen şey, petrol fiyatlarının yükseldiği 1973 Arap petrol ambargosuydu,” ifadelerini kullanan Goehring bu şartlarda enflasyon psikolojisinin olmadığını ancak enflasyonun olduğuna dikkat çekti. Ünlü uzman söz konusu durumun 2022’de değişebileceğinden dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti: tahmin ediyorum ki enflasyonist psikolojiyi tetikleyecek bir şeyler yaşanacak. Petrol, fiyatları 200 doları görecek mi? Küresel tahıl fiyatlarını yükselten bir durum mu olacak? Döviz krizi mi olacak? Her iki durumda da enflasyon, önümüzdeki on yılın en büyük sorunlarından biri olacak. Yıllarca nakit basmanın zararlı olmadığına dair öne sürülen tüm argümanlar, önümüzdeki on yıl süresince çürütülecek.

ÜNLÜ YATIRIMCIDAN ALTIN VURGUSU

Ünlü yatırımcı Goehring, “Petrolün 2021’de bir noktada 100 doların üzerine çıktığını görmek benim için süpriz olmaz. 2022’de petrolde devasa artım yaşanan bilir ve 120-160 dolar bandına çıkabilir” ifadelerini kullandı ve “altının devreye girdiği yer de burasıdır. Yüksek enflasyonun yerleşmesiyle yatırımcılar koruma arayışına girecek ve bu da onları kaçınılmaz olarak altına geri götürecektir,” idedi.

“Enflasyonun geri dönüşünün çok büyük neticeleri olacağını tahmin ediyorum. Küresel tahvil piyasalarına ne yapacak? Ve tüm bu ülkeler tüm bu borçları nasıl finanse edecek? İnsanlar koruma aramaya başlayacak” dedi Goehring. “Hepimiz altına döneceğiz. Altının size koruma sağlayacak bir varlık sınıfı olacağını biliyoruz. Bu, gelecekte altın alım paniği yaratacak. Bunun için verebileceğim zaman aralığı 2023-2025.” diyerek konuşmasını tamamladı.(Milli Gazete)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.