Latte Nasıl Yapılır?

Latte Nasıl Yapılır?

En çok tüketilen sıcak içeceklerden biri olan sıcak latte aslında bir süt sanatından ortaya çıkmıştır. Lattenin üzerinde yer alan süt köpüğüne farklı şekiller verilerek servis edilir.

En çok tüketilen sıcak içeceklerden biri olan sıcak latte aslında bir süt sanatından ortaya çıkmıştır. Lattenin üzerinde yer alan süt köpüğüne farklı şekiller verilerek servis edilir. Bunun için köpüğün hacimli ve katı olmaması gerekir. Özellikle yumuşak ve mikro gözenekli olan köpük en ideal kıvam olarak tabir edilir.

Evde ideal bir latte yapımı için sütün ve kahvenin tazeliğine dikkat edilmeli, şekerli içimler için şeker oranı iyi ayarlanmalıdır. Aslında ilk bakıldığında kahve yapmak kolay gibi görünse de yapılışında püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde lattede süt köpüğü kesilecek ve geriye üzerinde süt tabakası olan kahve kalacaktır.

Evde Latte Tarifi

Evde latte hazırlamak için gerekli olan malzemeler yarım bardak su, bir bardak süt, iki tatlı kaşığı filtre kahve ve bir tatlı kaşığı şekerdir. İlk olacak süt küçük bir kabın içerisinde ısıtılır. Ardından şeker ve süt mikser yardımıyla çırpılır. Bu işlem şeker ve süt tamamen köpürünce kadar devam ettirilir. Elde edilen süt bir bardağa alınır.

Yarım bardak su ile kahve başka bir bardağın içinde karıştırılır ve kahve iyice eritilir. Daha sonra bu karışım yavaş bir şekilde köpüklü sütün içine dökülür. Burada ne kadar yavaş olunursa köpüğün kalıcılığı o kadar fazla olacaktır. Tüm malzemeler birbirine eklendikten sonra latte hazır olacaktır. İsteğe bağlı olarak çikolata sosu ya da karamelle servis edilebilir.

Latte Nasıl Süslenir?

Latte süslemesi “latte art” ismiyle anılmakta olup bunun için özel teknikler kullanılır. Lattenin üzerine köpüklü sütü dökerken dar ağızlığı olan bir sürahiden yardım alınır. Süt dökülürken sürahi hafif şekilde alçaltılır ve kremanın üzerinde dairesel şekilde süt köpüğü oluşması sağlanır. Sütlük daha sonra yukarıya kaldırılır ve fincanın ortadan ikiye bölecek şekilde sütle çizgi çizilir. Eğer tüm aşamalar doğru yapıldıysa çizgi çizildikten sonra fincanın üzerinde kalp şekli oluşacaktır. Burada önemli olan nokta köpüklü olan sütü espressonun üstüne hızlı ve eşit olarak dökmektir. Sütlük ile fincan arasındaki mesafe ise yaklaşık 5 cm olarak ayarlanmalıdır. Aksi halde tüm malzemeler fincanın içinde birbirine karışacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.