Siyasiler, oy uğruna verdikleri uçuk sözleri seçimin ardından unutuyor. Geçmiş seçimlerde hangi lider ne vaatte bulunmuş, sonrasında neler olmuş?
Liderlerin gerçekleşmeyen seçim vaatleri


Arşivlere bakıldığında çok ilginç, bir o kadar da güldüren seçim vaatleriyle karşılaşıyoruz. Siyasi parti liderleri içinde ev, araba, yat, kat, traktör, inek,yol, su, makarna, patates, kömür, elektrik ve farklı çok sayıda taahhütte bulunup oy istediler. Karın doyuran vaatlerin yanı sıra doyurmayan vaatlerde de bulunanlar oluyordu.

Örneğin CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 'Cumhuriyet yürüyüşleri, Cumhuriyet elden gidiyor, Laiklik yıkılıyor, rejimin temelleri sarsılıyor, yakında İran'a döneceğiz, askerler gidişattan çok rahatsız" söylemleri olmuştu. Baykal'ın bu söylemlerine halk itibar etmedi ve 2002 seçimlerinde Ak Parti'yi iktidara taşıdı. Şimdi ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatleri tartışılıyor.

7 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi açıkladığı seçim beyannamesinde yer alan, 'Asgari ücreti bin 500 TL'ye çıkaracağız' , 'Her emekliye yılda iki ikramiye vereceğiz' , 'Mazotu 1.5 lira yapacağız' , 'Kredi kartı faiz borçlarını sileceğiz' şeklindeki açıklamaları ünlü politikacıların unutulmayan seçim vaatlerini hatırlattı. Geçmişe dönüp baktığımızda, bugünkünden çok daha renkli vaatlere rastlamak mümkün. İşte dünden bugüne siyasilerin unutulmayan seçim vaatleri:

DEMİREL: NE VERİRLERSE BENDEN 5 FAZLASI

Demirel, pek çok kez meydanlara çıktı ve seçmenine pek çok vaatte bulundu. Ama en unutulmayanı, "Ne verirlerse benden 5 fazlası" oldu. Bu söz aslında politikacının seçim vaatlerine dönük psikolojisini de çok güzel yansıtmaktadır. Ne de olsa, 'Dün dündür, bugün de bugün.'

ECEVİT: BÜTÜN KÖYLER KENT OLACAK

Dünyanın birçok yerinde kırsaldan kente doğru göç ve yerleşim başlarken, Ecevit'in 'Köyler kent olacak' sözleri havada kaldı. Ecevit sadece bir kaç köyde sembolik değişiklikler yaptı.

ÇİLLER: 2 ANAHTAR

Çiller, 'Her mahalleye milyoner' vaadini zamanla daha da geliştirerek, 'Her mahallede 100 trilyoner', 'Her çiftçiye traktör'e kadar ilerletti. Tansu Çiller de "herkesi konut ve otomobil sahibi yapacağız" diyerek, 500 günde 2 anahtar sözü verdi. Çiller seçim söylemlerini süsleyen vaatleri arasında ise sadece yeşil kartı yaşama geçirebildi.

YILMAZ: SUSURLUK'U ÇÖZECEĞİZ

Yılmaz'ın en büyük büyük vaadini 1999 seçimlerinde, 'Susurluk'u çözeceğiz' diyerek verdi. Ancak Susurluk'u çözmek kimseye nasip olmadı.

BAHÇELİ: APO'YU İDAM EDECEĞİZ

Sandıktan ikinci parti olarak çıkan MHP, hükümet ortağı olmasına rağmen bu sözünü yerine getiremedi. Aradan geçen 14 yılda Bahçeli'nin bu sözleri meydanlarda halen hafızalarda tazeliğini koruyor.

ERBAKAN: FAİZ KALKACAK

Seçmene hızlı tren vaat eden Erbakan'ın en dikkat çekici vaadi ise, 'Her ile bir fabrika ve her ile havaalanı' idi. Bu vaatler o dönem günlerce konuşuldu, liderlere yüz binlerce oy getirdi. Ama bu vaatlerin pek çoğu fiiliyata değil, tarihe geçti.

BAYKAL VE KILIÇDAROĞLU: 600 TL MAAŞ, 6 AY ASKERLİK

İktidar olamayınca doğal olarak hiçbirini yerine getiremedi.

Kemal Kılıçdaroğlu ise vaad yarışında Deniz Baykal'ı da geçti. Yoksul ailelere 600 TL maaş bağlayacağın söyleyen Kılıçdaroğlu'nun "parayı nerden bulacaksın" sorusuna verdiği, 'Benim adım Kemal, ben bulurum' cevabı ise kimseyi tatmin etmedi.

Parası olmayana bedelsiz askerlik ve askerlik süresini 6 aya indirme sözleri de kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.

UZAN: MAZOT 1 TL OLACAK

Kısacık siyasi hayatına yüzlerce vaat sığdıran Cem Uzan'ın, 'mazotun 1 YTL olacak' , 'Üniversite sınavı kalkacak' vaatleri kolay unutulacağa benzemiyor.

BAŞ: EV HANIMLARINA 500 TL MAAŞ

TİBUK: OFSAYTI KALDIRACAĞIM

SÖZEN: HER MAHALLEYE ÇAMAŞIRHANE