Maarif Vakfı'nda çalışanlara diplomatik pasaport

Maarif Vakfı'nda çalışanlara diplomatik pasaport

Maarif vakfı 160 ülkede 2 bin okulla faaliyet gösterecek: Yurtdışındaki cemaat okullarını bünyesine alacak ve yönetecek Maarif Vakfı'nda bin kişilik bir ekip görev yapacak. Vakfın yönetiminde çalışacak isimler diplomatik pasaport sahibi olacak

SAFURE CANTURK

 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açıkladığı yurtdışındaki cemaat okullarını bünyesine alacak ve yönetecek Maarif Vakfı projesinin ayrıntıları netleşti. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Maarif Vakfı'nda bin kişilik bir ekip görev alacak. 160 ülkede bulunan 2 bini aşkın okulda eğitim alan 12 bin 824 öğrenciye vakıf bünyesinde eğitim verilecek. Türkiye'de eğitim faaliyetleri gerçekleştiren sivil toplum kuruluşları ve vakıflarla işbirliği yapılabilecek.

 

3 ÖNEMLİ MİSYON

Eğitim vakfı için Bakanlar Kurulu kararına gerek yok. Vakıf senedi hazırlandıktan sonra mahkeme tarafından onaylanacak. Vakfın yüzde 70'ini özel, yüzde 30'unu kamu kaynakları oluşturacak. Vakfın üç önemli misyonu şöyle:

Çeşitli ülkelerdeki MEB'e bağlı 66 okulun eğitim standartlarının yükseltilmesi.

Cemaate ait okulları satın alma, devir yöntemleriyle vakfa kazandırma.

Yurtdışında yeni okullar açma.

Vakfın bir mütevelli heyeti bulunacak. Vakıf, Yurtdışı Türkler Başkanlığı'nca yürütülen öğrenci bursları, öğrenci değişim programları gibi faaliyetleri de bünyesine alacak. Ayrıca mastır ve doktora yapmak için yurtdışına gidecek öğrenciler de vakıf üzerinden gönderilecek. MEB'e bağlı Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar ve projeler de vakfa devredilecek. Yurtdışına öğretmen gönderme çalışması da vakfın yönlendirmesiyle yapılacak. Vakfın yönetiminde görev yapacak isimler diplomatik pasaport sahibi olacak. Yurtdışında görevlendirilecek öğretmenler için Harcırah Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Cemaat okullarının özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde Türk büyükelçilikleri aracılığıyla ruhsat aldıkları göz önünde bulundurularak, bu vakfa devredilmeyen veya satılmayan okulların lisansları iptal edilecek. Okulların devredilmediği yerlerde, bu vakıf aracılığıyla kaliteli eğitim ve burs imkanları sunularak, yeni okulların cazibesi artırılacak. Yurtdışındaki öğrencilerin yüzde 47'si kız, yüzde 53'ü erkek. Okullarda, 8 bin 648 Türk öğrenci, 4 bin 176 diğer ülke vatandaşı eğitim alıyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.