Mahkümların görüşmeleri kayda alınacak

Mahkümların görüşmeleri kayda alınacak

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı düzenleme ile hükümlülerin ziyaretçileri ile görüşmeleri kayıt altına alınabilecek. Böylece terör örgütleri mensupları arasındaki gizli mesajlaşmalar önlenecek. Görüşmelere ait kayıtlar bir yıl içinde silinecek.

AK Parti, kamu düzenin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla, cezaevlerinde hükümlü durumunda bulunan mahkümların yakınları ile görüşmelerinin kaydedilmesine yönelik düzenleme hazırlıyor. Edinilen bilgilere göre, AK Parti'nin taslağı ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda bazı değişiklikler yapılacak. Buna göre, önceden bilgilendirilmek suretiyle, kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile vasisi ile yapılacak kapalı görüşmeler kayıt altına alınabilecek. Kayıtlar, herhangi bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmemiş ise en geç bir yıl sonunda silinecek. Hazırlanan taslak ile başta FETÖ ve PKK olmak üzere, cezaevindeki ziyaretler sırasındaki gizli mesajlaşmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

MAHKUMLAR MAİL GÖNDEREBİLECEK

AK Parti'nin taslağı ile hükümlülerin, gerekli teknik altyapının bulunduğu cezaevlerinde elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderebilmelerine imkan sağlanıyor. Hükümlü tarafından resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgrafların, alıcısı dışındaki kişilerin erişimini engelleyici tüm tedbirler alınarak hükümlünün talebine göre posta yoluyla veya elektronik ortamda alıcısına ulaştırılabilmesi de öngörülüyor. Kamu düzeninin korunması ile kişi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla hükümlüye gelen veya hükümlü tarafından gönderilen mektup, faks ve telgrafların dijital olarak kaydedilmek suretiyle veya fiziki olarak saklanacağı hüküm altına alınıyor. Bunlar, amacı dışında kullanılamayacak, herhangi bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmemiş ise en geç bir yıl sonunda silinecek.

YÜCEL KAYAOĞLU/TÜRKİYE GAZETESİ

Öte yandan Düzenlemeyle, mahkümlara elektronik ortamda yazışma hakkı getirilecek. Mail'ler kontrol edilip, kaydedilecek. Bunun daha çok aileler, resmi daireler, avukat yazışmalarıyla ilgili olması bekleniyor. Ayrıca yüz yüze görüşmeler dahil, tüm görüşmeler kayıt altına alınacak. Daha önceki uygulamada yüz yüze görüşmeler bu kapsam dışındaydı.

ÇOCUKLARA UZUN GÖRÜŞME

Düzenlemede, cezaevi ziyaretlerine ilişkin maddelerde de yeni düzenlemeler yapılacak. Çocuk hükümlüler için ziyaret süresi bir saatten az, üç saatten fazla olmamak üzere belirlenecek. Çocuk hükümlülere, belirtilenler dışındaki kimselerin ziyaretine de savcılıklar izin verebilecek.(Nuray Babacan / Hürriyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.