Mansur Yavaş davayı kazandı…

Mansur Yavaş davayı kazandı…

Mansur Yavaş davayı kazandı…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve başlar başlamaz “Bunlar acil konular. Yapılmazsa afet olur, sel olur” diyerek Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirdiği ve reddedilen “su altyapısı kredisi” konusunda flaş bir gelişme yaşandı. Ankara 9. İdare Mahkemesi, öncelikli projelerin mevcut bütçe imkânları ile karşılanamayacağını ve meclisin verdiği “ret” kararının kamu yararı ile hizmet gerekleri yönünden hukuka uygun olmadığını belirtti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ASKİ’ye verilecek krediyi reddettiği karar hakkında, telafisi güç ve imkânsız zararların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Mansur Yavaş, göreve başlamasının ardından toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren, aralarında “Tatlar Arıtma Tesisi'nin Revizyonu”, “Polatlı'ya Gerede Suyunun Götürülmesi” ve “Gölbaşı ile Mamak Su Borularının Yenilenmesi” projelerininde yer aldığı, içme suyu ve altyapı ile ilgili acil sorunların çözülebilmesi için ivedilikle yapılması gereken projeler için kredi talebinde bulundu.

24 Kasım 2019'da yapılan ve kredi konusunun görüşüldüğü Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Yavaş, “Bunlar Ankara'da acil yapılması gereken su ve altyapı projeleri. Acil diyorum. Daha önceki yıllarda helikopterlere, dinozorlara, Ankapark'a para verilirken bunlar yapılmamış. Devlet Su İşleri'nin taşkın riski yüksek 16 yerde önleyici tedbir alınması için Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ‘2021 yılına kadar bunu yapın. Yoksa burada büyük afet olur, sel olur, insanlar ölür' yazısı var. Şehir selleri oluyor ve ölümler oluyor” ifadelerini kullandı.

RET KARARI ÇIKTI, ANKARA'YI SEL ALDI

Toplum sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren konu ile ilgili acil kredi talebi ilk başta AKP ve MHP'li üyelerin çoğunlukta olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi.

Ancak komisyonda kabul edilen karar, Yavaş'ın tüm uyarılarına rağmen aynı üyelerin birden fikir değiştirmesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedildi.

Yavaş'ın ret kararını veto etmesine rağmen bir sonraki mecliste de yine ret kararı verildi. Bunun üzerine Yavaş konuyu mahkemeye taşıdı.

Kaybedilen zamanda Ankara'da yoğun yağış ve altyapı eksikliği nedeniyle birçok su taşkını vakası yaşandı. Yalnızca son 5 günde meydana gelen yağışlarda 1000'den fazla ev ve iş yerini su bastı; yağışın olduğu günlerde Başkent 153 hattına 5000'den fazla talep ve şikâyet geldi.

MAHKEME PROJELERİ TEK TEK İNCELEDİ

Yavaş'ın mahkemeye taşıdığı konu Ankara 9. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemeye ODTÜ ve Hacettepe Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinin hazırlayıp sunduğu değerlendirme raporunda Tatlar Arıtma Tesisi ile ilgili, hali hazırda tesise gelen atık su debisinin tesis kapasitesinin iki katı düzeyinde olduğunu ve bu durumun gerek sulama gerekse içme suyu açısından ciddi riskler doğurduğu belirtildi.

Mahkeme kayıtlarında, diğer altyapı projeleri ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne önceliği çok yüksek 14 tedbirin alınması gerektiğine dair yazısı da yer aldı.

Mahkemeye, ASKİ Genel Müdürlüğü'nün bütçe gelirleri ile giderleri arasında eksi 277 milyon 890 bin 605 TL fark bulunduğu ve mevcut bütçe imkânlarının projeleri yapmak için yeterli olmadığı sunuldu.

TOKAT GİBİ KARAR: “TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR ORTAYA ÇIKACAĞINDAN…”

Ankara 9. İdare Mahkemesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanmasına rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedilen kredi talebi hakkında flaş bir karara imza attı.

Mahkeme, öncelikli projelerin mevcut bütçe gelirleri ile karşılanamayacağının açık bir şekilde görüldüğünü belirterek meclis kararının kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünde hukuka uygun olmadığını beyan etti.

ASKİ'ye mecliste verilmeyen kredi kararı için Mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. İdare Mahkemeleri'nin verdiği karara 30 gün içinde uyulması gerektiğinden konunun Temmuz Ayı Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülmesi beklenirken, meclisin ne karar vereceği kamuoyu tarafından merak ediliyor.

GÖKÇEK KREDİ ÇEKMİŞ AMA YAPMAMIŞTI

Görevinden istifa ettirilen eski Başkan Melih Gökçek döneminde, Ankara'nın altyapı sorunları için defalarca Belediye Meclisi'nden kredi onayı alınmıştı. 2007 yılında ise meclisten Tatlar Arıtma Tesisi'nin yenilenmesi için 536 milyon TL borçlanma kararı çıkartılmış ancak bu para başka işlerde kullanılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.