MEB, bir defa da, yargı kapısını göstermeden sorun çözsün

MEB, bir defa da, yargı kapısını göstermeden sorun çözsün

Sayın AVCI İl Müdürleriniz Hukuku Yeniden Yazıyorlar

Hukukun hem evrensel kuralları vardır hem de ülkemize has yazılı kurallar, oluşan içtihatlar...

Sayın bakan siz bir adım atmazsanız herkes kafasına göre takılır ve bugün olduğu gibi hukuku yeniden yazarlar. Bile bile yanlış yazarlar evdeki hesap çarşıdan dönecektir biliyorlar ama işlerine öyle gelince en azından zaman kazanıyorlardır.

Kısaca Örnekler verelim sayın bakan;

Hani şu kanunun emrettiği gecikmeksizin uygulamanız, süreyi 30 günden fazla tutmamanız gereken fakat üzerinden 2 ay geçtiği halde uygulamadığınız ve açıkça suç işlenen İDDK'nın Yönetici Görevlendirme yönetmeliğinizle ilgili yürütmeyi durdurma kararı var ya işte konumuz bu.

Sayın bakan İDDK dedi ki değerlendirme yapacak öğretmen müdürle en az 6 ay çalışması gerekirken İlçe Müdürü ve Şube müdürü için böyle bir şart koymamışsınız, bir gün bile çalışan insana değerlendirme yap demişsiniz bu doğru değil demiş. Bu durumda sizin bir süre koymanız düzenleme yapmanız ve haksızlığa uğrayanların haklarını teslim etmeniz gerekirdi.

Siz teslim etmeyince sizin atadığınız kelli felli il müdürleriniz formülü buldular ve bildiklerini okuyorlar.

Mahkeme kararları üzerinden gidelim:

Uygulama 1:

Mahkeme karar vermiş İDDK kararında da belirtildiği üzere 6 aydan az çalışılan İlçe Müdürü ve Şube müdürünün değerlendirme yaptığı değerlendirme geçersiz değildir diye.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlçe Müdürleri ile İşbirliği yapmış ve bu durumda olup dava kazananlarla ilgili değerlendiricilerin hepsine hadi gelin yeniden puan vereceksiniz demiş.

İyi de İDDK 6 ayını doldurmayanların puanını iptal etti diğerlerinin puanlarını iptal etmedi ki. Siz kalkıp da diğerlerine neden yeniden puan verdiriyorsunuz?

Biz söyleyelim: çağırdığınız 6 ayını dolduran şube müdürüne 2014'te sen 20 puan üzerinden 15 puan vermişsin şimdi ilçe müdürün puan vermeyecek sen de 10 puan ver de bu kişi yine 75 alamasın diye yaparsınız bunu. Yani kişiyi elemektir amacınız ve yargı kararını uygulamış gibi yapmaktır. Bunu yapanlardan biri de güya hukuk fakültesinde okuyor.

6 ayını dolduran şube müdürü: iyi de senin kendi iraden yok mu? Daha bir yıl önce 15 puan verdiğin müdüre hangi mantıkla şimdi 10 puan veriyorsun? Diye sormazlar mı?

Sayın bakan bu açıkça hukuka aykırıdır. Allah aşkına iki hukukçuya sorun size ne diyecekler? Bu şekilde yeniden değerlendirme yaptıramazsınız. Yeniden değerlendirme yaptırırsanız hata yaparsınız hata yapanlar da er ya da geç bunun bedelini öderler bizden uyarması.

Puan verilen bu kişi müdür bile değil hatta ve hatta görevden alındıktan sonra aynı ilçede bile değildir. Bu değişikliğin izahı var mıdır?

Bir başka değerlendirme:

Yine aynı durum söz konusu iken 6 ayını doldurmayan ilçe müdürünün puan vermemesi gerekirken görevden alınan müdürün yerine yeni atama geç yapılınca görevden alınan müdür görevden geç ayrılmış ve arada geçen süre de 6 ay hesabına katılmış ve değerlendirme yaptırılmış. İşte hukuku yeniden yazan müdürleriniz.

Sayın bakan yönetmelikte açıkça hüküm koymuşsunuz tekrar hatırlatalım.

Hal böyle iken bu değerlendirmeleri hukuken açıklamak mümkün değildir.

Bir başka değerlendirme:

Kişi davayı kazanmış, mahkeme demiş ki somut bilgi ve belge olmaksızın değerlendirme yapılmış bu nedenle bu değerlendirmeyi iptal ediyorum.

Uygulamada ne yapmışlar. Hadi gelin bakayım biz bir daha değerlendireceğiz...

Tamam anladık yeniden değerlendireceksiniz de bu değerlendirmeyi yaparken daha öncekinden düşük puanı nasıl verirsiniz? Yani daha önce örneğin;

Kriterlerin bazılarına olumlu puan vermişken bir yıl sonra, bir yıldır sizinle çalışmayan bir kişi ile ilgili nasıl olumsuz puan verebilirsiniz?

Mahkeme somut belge istiyor sizden siz kalkıyorsunuz vatandaşı elemek için yeniden hatalar yapıyorsunuz.

Bir eğitimci olarak üzülerek söylüyorum ki:

Bazı yerlerde öğrenciye baskı yapıp düşük puan verdiriliyor. Bu kişilerin ar damarları gerçekten çatlamış olmalı... Öğrenci böyle konulara alet edilir mi ey yönetici(!)

Sayın Bakan;

Aynı ve değişik uygulamalar her ilden geliyor ama yukarıda saydıklarımızın tamamı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde oluyor. İsteyene isim isim verebilirim yapılan yanlışları. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürünü uyardım, hukukun çiğnenmesine müsaade etmeyin dedim ama maalesef başka şeyler ağır basıyor bu durumda.

Bu uygulamaları yapanlar da biliyorlar doğru yapmadıklarını ama;

- Yaptıkları ile yani istediklerini kadrolara getirerek hizmet ettiklerini sanıyorlar

- Yargılansalar bile tazminatı devletin ödeyeceğini biliyorlar,

- Adli ceza almayı ise hiç hesaba katmıyorlar...

Sayın Bakan;

Hukuksuz uygulamalar nedeniyle en çok eleştirilen bakan Hüseyin ÇELİK olmuştu. Bürokratları yargılanmış cezalar almışlardı ama bu dönem o dönemi de aratıyor.

Durdurun artık bu hukuksuzlukları... Eğitime zarar veriyorsunuz, ülkeye zarar veriyorsunuz... İnsanlara her defasında yargı kapısının gösterilmesi en basit ifadeyle insanlığa sığmıyor. Bu gidişata siz dur demezseniz her zaman kaoslarla, skandallarla anılacak bu bakanlık.

Maksut BALMUK

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum