MEB Hijyen Şartları ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu

MEB Hijyen Şartları ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu

Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu yayımlandı. MEB, koronavirüs önleme tedbirleri kapsamında bu kılavuzda yer alan bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü", Bakan Ziya Selçuk ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından imzalandı. 

Eğitim kurumlarına standart

Varank, attıkları adımların sadece reel sektörle sınırlı kalmadığına işaret ederek hazirandan bu yana Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, çocukların okula güvenli dönüşü için çalıştıklarını vurguladı. TSE'nin saha tecrübesini, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının önerilerini, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararlarını UNESCO ve OECD tarafından yayımlanan kriterlerle buluşturduklarını ifade eden Varank, "Eğitim Kurumları için Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu'nu hazırladık. Kılavuz Kovid-19'a karşı alınması gereken tedbirlerle sınırlı değil. Geniş bir bakış açısına sahibiz. Okullarımızda salgınlarla mücadele için hijyen ve sanitasyon koşullarını geliştirip, uygulamaları yakından takip etmeyi amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KILAVUZA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Varank, ülke çapında tutarlı ve esnek bir yaklaşım geliştirmeye çalıştıklarının altını çizerek eğitim kurumlarının çalışan sayısı, yapısı ve faaliyetleri gibi değişiklik gösteren uygulamalarını da kapsam altına aldıklarını bildirdi. Okullarda daha etkin bir hijyen yönetimiyle çocukların, personel ve ailelerin hastalık yükünün azalacağını dile getiren Varank, "Sağlıklı ortamdaki sağlıklı çocuklar, daha etkili bir eğitim öğretim ortamına kavuşacak ve okulda hijyen kurallarını öğrenen çocuklarımız yaşamları boyunca daha bilinçli olacak." dedi.

Varank, okullardaki idarecilerin bu kılavuzu dikkatlice okumaları gerektiğini belirterek anlaşılmayan kısımlar için başvuru gelmesi halinde 1-2 günlük eğitimler de verebileceklerine değindi. Okulların kılavuzdaki tedbirleri uygulamalarını beklediklerine işaret eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu uygulamaların bir eylem planına yansıtılması gerekli. Eylem planında, dezenfektanların nerede bulunacağı, okula girişte hangi kontrollerin yapılacağı, sınıflarda sıra dizilimi ve yerleşim planı detayları, havalandırmanın nasıl sağlanacağı, şüpheli bir durumla karşılaşıldığında uygun alanın belirlenerek ilgili kişilerini izole edilmesi gibi bilgilerin tespit edilmesi gerekiyor. Çocuklarımızı okula taşıyan servisler de dahil olmak üzere derslikler, oyun alanları, laboratuvarlar, öğretmen odaları ve yemekhaneler gibi tüm bölümlerde hijyenik koşulların sağlanıp planlı olarak sürdürülmesi gerekiyor. Ayrıca her okulumuzun kendi risk analizlerini de yapmasını bekliyoruz. Uygulama aşamasına geçen okullar, öz değerlendirmelerini tamamladıktan sonra başvuruda bulunabilecek."

"Okulum Temiz Belgesi"

Varank, devlet okullarının Milli Eğitim Bakanlığına, özel okulların ise TSE'ye başvuracağını belirterek "Başvuru sonrasında uzman ekipler bu okulları yerinde denetleyip kontrol ve belgelendirmesini yapacak. Okulun büyüklüğüne göre denetimler, azami 2 günde tamamlanacak. Denetimden başarıyla geçen okullar da aynı hafta içinde 'Okulum Temiz Belgesi'ni alabilecek. Belge sayesinde çocuklarımız, hijyen şartları en üst seviyeye taşınmış, salgına karşı tedbirlerini almış güvenli ortamlarda eğitim-öğretim hayatına devam edebilecek." diye konuştu. Velilerin, çocuklarını gönül rahatlığı içinde okullarına gönderebileceklerinin altını çizen Varank, çocukların salgının yayılmasında risk unsuru olarak gündeme gelmeyeceğini ifade etti.

"Diğer ülkelere örnek olmak istiyoruz"

Varank, Birleşmiş Milletlere göre, yetersiz temizlik yüzünden her yıl dünyada 1,5 milyon çocuğun hayatını kaybettiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Bu sayı, her 20 saniyede 1 ve her gün 4 bin 100 engellenebilir ölüm anlamına geliyor. Oluşturduğumuz bu kılavuzla, diğer ülkelere de örnek olup uluslararası alanda takip edilmek istiyoruz. Yetersiz temizlik yüzünden, dünyada da çocuk ölümleri yaşanmasın istiyoruz."

Bakan Varank, eğitim kurumlarına yönelik kılavuzun hazırlanmasında emeği geçenlere ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a teşekkür etti. Konuşmaların ardından, her iki bakan iş birliği protokolünü imzaladı.

KILAVUZA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.