MEB, Meslek Liselerini Patronlara Emanet Ediyor!

MEB, Meslek Liselerini Patronlara Emanet Ediyor!

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `MEB, Meslek Liselerini Patronlara Emanet Ediyor!` başlıklı açıklama metnidir.

Eğitim sistemini adım adım ticarileştiren, eğitimde kamu-özel ortaklığı modeli ve eğitim kampüsleri gibi uygulamalarla eğitim sistemini bir bütün olarak piyasaya açma planları yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son olarak Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) kapsamında meslek liselerini iş piyasasına göre şekillendirmek için düğmeye basmıştır. Türkiye çapında 21 pilot ilin (Ağrı, Bingöl, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkâri, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van, Yozgat) seçildiği proje kapsamında, içinde patronların da olduğu yönetim kurullarıyla meslek liselerindeki eğitimin "kalitesi"nin belirlenmesi hedeflenmektedir. 

"Kalite" kelimesinin anlam olarak "müşterilerin istek ve beklentilerine göre üretim" anlamına gelmesi dikkate alındığında, MEB`in genel olarak eğitim sisteminin diğer alanlarında olduğu gibi, mesleki eğitimi de piyasa ilişkilerinin belirleyici olduğu kurallara göre biçimlendirmek istediği anlaşılmaktadır. Önce staj yapan meslek lisesi öğrencilerinin staj ücretini düşüren, sonra işletmelerde staj yapacak öğrenci sayısını sınırlayan yüzde 10 sınırını kaldıran MEB`in, son olarak meslek liselerinin denetiminde patronlara da yer açması, mesleki eğitimin nasıl bir piyasacı zihniyet ile yönlendirilmeye çalışıldığını göstermektedir.  

MEB ve Avrupa Birliği`nin ortaklaşa başlattığı proje kapsamında uygulamalarla meslek lisesi eğitiminin güçlendirilmesi ve gençlerin erken yaşta çalışma hayatına girmesinin hedeflendiğinin açıklanması, mesleki eğitimin patronlara "eğitimli ve ucuz eleman" yetiştirmek için kullanılmak istendiğini göstermektedir. Bütün bu uygulamalar eğitimde 4+4+4 dayatması sürecinde ileri sürdüğümüz eğitimin tamamen piyasa odaklı hale getirilmesi yönündeki eleştirilerimizin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir. 
Genç işçilerin meslek liselerinde "piyasanın ihtiyaçlarına uygun" eğitim almaları üzerinde çalışılan projede belli bir "kalite standardı" yaratılmasının ardından pilot uygulamadan sonra bütün meslek liselerinin benzer piyasa standartları üzerinden eğitim vermesi planlanmaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu uygulaması göstermiştir ki meslek liseleri birer eğitim kurumu değil, sadece patronlara "ara eleman" yetiştiren kurumlardır. Eğitim sistemini tamamen sermayenin dönemsel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirenlerin gençlerimizi eğitimli ve ucuz işgücü olarak patronların hizmetine sunmasını hedefleyen bütün proje ve uygulamalar derhal iptal edilmelidir.

https://www.turkiyeegitim.com/meb-meslek-liselerini-patronlara-emanet-ediyor-50137h.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum