MEB'den açıklama bekleyen konular var

MEB'den açıklama bekleyen konular var

Okulların tatili uzatıldı, MEB'den açıklama bekleyen konular var.

28 Eylül 2015'te açılmasına karar verildi. Turizm sektörüne göre eğitim öğretimin belirlenmesine ilişkin karar elbet ki akademik olarak tartışılmalıdır fakat biz bu karar sonrası ortaya çıkan durumlarla ilgili özet geçmek istiyoruz. Okulların açılma ya da kapanma zamanlarına karar verme yetkisi Milli Eğitim Bakanlığında. MEB'in en kısa zamanda aşağıdaki bazı konulara açıklık getirmesi ve bir yol haritası çizmesi gerekir.

Takvime de baktığımızda;

1- Öğretmenlerin Mesleki Çalışma Durumu:

Öğretmenler 01 Eylül 2015 tarihinde göreve başlayacaklardı. Bu kanunen zorunluluk arz ediyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının bir genelge yayımlayarak Haziran ayında olduğu gibi öğretmenlerin okullar açılana kadar olan zamanda yapılacak mesleki çalışmalarını başka illerde yapılmasını sağlamalıdır.

2- Mesleki Çalışma Dönemi ve Ücret:

Öğretmenler Mesleki Çalışma döneminde haftalık 15 saat ek ders ücreti almaktadırlar. Mevzuat gereği bu ücret iki haftadan fazla ödenmiyor. Yani öğretmenler, okullar 14 Eylül'de açılmış olsaydı 1-14 Eylül arasında iki hafta mesleki çalışma ve okullar açıldığında ilk hafta girdikleri derslerin ücretlerini alacaklardı. Tatilin uzatılmasıyla beraber; Mesleki Çalışma dönemi bir hatta 1,5 hafta daha uzamaktadır. En azından 14-18 Eylül haftasında da ücret ödenmesi için çalışma yapılabilir. Sürekli karşılaşılan bu konuyu Toplu Sözleşme tekliflerine koymayan yetkili sendikaya da ayrıca duyurulur.

14 Eylül'de okullar açılmış olsaydı: Bayram nedeniyle 21-22 Eylül tam gün ve 23 Eylül yarım gün olmak üzere öğretmen 2,5 gün okula gelecek fakat 2007 sonrasında ücret hesabı haftalık bazda yapıldığından o hafta okula gelen öğretmenler de gelmeyenler gibi ücret almayacaklardı. (Bir kısmı 2-3 saat alabilirdi.) 
Bu nedenle 21-25 Eylül haftasında kayıp olmayacaktır fakat bu haftanın tüm kamu çalışanları ve öğretmenlere de tamamen tatil olup olmayacağı açıklanmalıdır.

3- En Önemli Konu: Oryantasyon...

Takvime bakıldığında okullar 14 Eylül'de açılmış olsa idi, 07-11 Eylül haftası Okul Öncesi, İlkokul 1. Sınıf ve Ortaokul 5.sınıf öğrencilerinin oryantasyon (uyum) dönemi nedeniyle öğrenciler okula geleceklerdi. Bu durumda yani okulların açılması 28 Eylül 2015'e alındığına ve bir önceki hafta bayram haftası olduğuna göre oryantasyonla ilgili nasıl bir uygulama yapılacaktır açıklanmalıdır.

Maksut BALMUK

Not: Eğer okulların açılmasının ileriye alınması değil de 14-23 Eylül 2015 tarihleri arasında öğretmen ve öğrencilere idari izin verilmiş olsa idi yukarıdaki yorumlarda bir çok şey değişecekti.

 

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum