MEB'den Okullarda Güvenlik Devrimi! Kamera, Yüz Tanıma ve Acil Butonlar Devrede

MEB'den Okullarda Güvenlik Devrimi! Kamera, Yüz Tanıma ve Acil Butonlar Devrede

MEB Bakanı Yusuf Tekin, okullarda artırılan güvenlik tedbirlerini açıkladı. Kamera, turnike, yüz tanıma ve acil durum butonları gibi uygulamalar risk durumuna göre devreye alındı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı canlı yayında eğitim gündeminin yanı sıra okullarda uygulanan güvenlik tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tekin, 15 Nisan itibarıyla güvenlik önlemlerinin artırıldığını ve Türkiye genelindeki okulların fiziki koşullarına göre kategorize edildiğini belirtti. Buna göre okullar için oluşturulan risk haritaları doğrultusunda farklı güvenlik standartlarının uygulanmaya başlandığı ifade edildi.

Kameralar ve turnikeler devreye alındı

Bakan Tekin'in açıklamalarına göre okulların fiziki yapısına göre hazırlanan güvenlik paketinde farklı uygulamalar bulunuyor.

Güvenlik altyapısı kapsamında binaların iç ve dış bölümlerinde kör noktaların azaltılması amacıyla kamera sistemleri kurulurken, bazı okullarda jeneratör desteği ve turnike sistemleri de devreye alındı.

Güvenlik uygulamalarının okulun risk durumuna ve fiziki koşullarına göre kademeli olarak belirlendiği aktarıldı.

Bazı okullarda yüz tanıma sistemi kullanılacak

Risk düzeyi daha yüksek olarak belirlenen okullarda ise daha ileri güvenlik teknolojilerinin kullanılmaya başlandığı belirtildi.

Bu kapsamda bazı okullarda yüz tanıma sistemleri, el dedektörleri ve acil durum butonları devreye alındı.

Ayrıca okulların güvenlik altyapısının Kent Güvenliği Yönetim Sistemi'ne (KGYS) entegre edildiği ve kolluk kuvvetleriyle iletişim imkanlarının güçlendirildiği ifade edildi.

Okulların güvenliği sadece kameralarla sınırlı değil

MEB'in güvenlik çalışmaları yalnızca fiziki tedbirlerle sınırlı tutulmadı.

Bakan Tekin; okul randevu sistemi, dersliklerde cep telefonu kullanımına yönelik kısıtlamalar, okul forması ve öğretmen önlüğü uygulamalarının da sürdürüldüğünü belirtti.

Öğrenci servislerinde ise takip sistemlerinin kullanıldığı ifade edildi.

Bölgesel risk haritaları oluşturuldu

Bakan Tekin, okullarda güvenlik ve önleyici çalışmaların belirlenmesinde yıl boyunca yapılan araştırmalardan yararlanıldığını belirtti.

Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte bölge bazlı risk haritaları oluşturulduğu aktarıldı.

Söz konusu çalışmalar kapsamında bağımlılıkla mücadele süreçlerinin hızlandırıldığı ve Yeşilay iş birliğiyle farkındalık çalışmalarının artırıldığı belirtildi.

23 binden fazla bahçe görevlisi göreve başladı

Okul çevrelerinin güvenliğine yönelik personel planlaması hakkında da bilgi veren Tekin, toplam 31 bin bahçe görevlisinin görevlendirilmesinin planlandığını söyledi.

Bakan Tekin'in açıklamasına göre şu ana kadar 23 binden fazla bahçe görevlisi resmî olarak görevine başladı. Kalan personelin ise gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından aşamalı olarak göreve başlaması planlanıyor.

Okul güvenliğinde kademeli model

Bakan Tekin'in açıklamalarına göre okullarda uygulanacak güvenlik tedbirleri tek tip olmayacak. Okulun fiziki yapısı ve belirlenen risk düzeyine göre kamera, turnike, yüz tanıma sistemi, el dedektörü ve acil durum butonu gibi farklı uygulamalar devreye alınacak.

Bunun yanında kolluk kuvvetleriyle iletişim, risk haritaları, bağımlılıkla mücadele çalışmaları ve okul çevresindeki personel desteğiyle daha kapsamlı bir güvenlik modeli oluşturulması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.