MEB'e 4 Başlıkta Norm Kadro Uyarısı

MEB'e 4 Başlıkta Norm Kadro Uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde norm kadro güncelleme takvimi yayınlanmıştı. Bakanlıkça yayımlanan takvime göre Ekim ayı içerisinde güncelleme işlemlerinin başlayacağı, Kasım ayı içerisinde de güncelleme işlemleri bitirilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde norm kadro güncelleme takvimi yayınlanmıştı. Bakanlıkça yayımlanan takvime göre Ekim ayı içerisinde güncelleme işlemlerinin başlayacağı, Kasım ayı içerisinde de güncelleme işlemleri bitirilecektir. Norm kadroların güncellenmesine müteakipte valiliklerce norm kadro fazlası öğretmenler tespit edilerek atama işlemlerine başlanacaktır.

Norm kadroların güncellenmesi öğretmenler açısından büyük önem arz etmektedir. Güncelleme döneminde yapılacak bir hata ya okuldaki bir öğretmenin fazlalık durumuna düşmesine sebebiyet verecek yada yeni bir norm açılarak başka bir öğretmenin ihtiyaç olmadığı halde bu norma atanmasına sebebiyet verilerek atı kapasite yaratılacaktır. Bu bakımdan gerek okul yöneticileri, gerek öğretmenler güncelleme işlemlerini takip etmeli ve hata yapmamaya özen göstermelidirler.

Sendikamıza ise norm kadro güncelleme dönemlerinde en çok gelen şikayet ise sınıf ve şube oluşturma işlemlerinin yanlış yapıldığı, ihtiyaç olmadığı halde yeni sınıf/şube açılarak normun artırıldığı veya gereksiz yere sınıf/şube kapatılarak öğretmenlerin okul/kurumda ihtiyaç olduğu halde fazlalık durumuna düşürüldüğü yönündedir. Bu bakımdan okul/kurum yöneticilerinin sınıf/şube oluşturmada mevzuata harfiyen uyması ve öğretmenlerin ise güncelleme döneminde okul/kurum tarafından yapılan norm kadro tespit sayılarını takip etmesi gerekmektedir.

Türk Eğitim Sen olarak norm kadro güncellemeleri başlamadan sınıf/şube oluşturma konusunda valiliklerin uyarılması amacıyla bakanlığa uyarıda bulunduk. Bakanlığı yazdığımız yazıda özetle;

Tüm bu hükümlere göre;

1- İlkokullarımızın fiziki imkanları zorlanarak oluşturulan dersliklerde açılacak olan tüm sınıflarda öğrenci ve sınıf sayısı ile ileride açılacak sınıflarda dikkate alınarak imkanlar dâhilinde 10'dan az 30'dan fazla olmamak şartıyla sınıf oluşturulması,

2- Ortaokullarımızın fiziki imkânları zorlanarak oluşturulan dersliklerde açılacak olan tüm sınıflarda öğrenci ve sınıf sayısı ile ileride açılacak sınıflarda dikkate alınarak 30'dan fazla olmamak şartıyla sınıf oluşturulması,

3- Bünyesinde ana sınıfı olan okullar ile ve anaokullarımızın fiziki imkânları zorlanarak öğrenci sayısı 10'dan az, 20'den fazla olmamak üzere oluşturulan dersliklerde sınıf oluşturulması,

4- Ara sınıfları birleştirerek öğrencilerin öğretmenlerinden ayrılmasına ve pedagojik olarak eğitime zarar verilmesine neden olunduğundan ara sınıflarda mücbir sebep olmadıkça sınıf birleştirme işlemi yapılmaması gerekmektedir.

Bu nedenle de norm kadro güncellemesine esas olmak üzere okul ve kurumlarda sınıf/şube sayılarının tespitinde yukarıda ki mevzuat hükümlerinin dikkate alınması hususlarında valiliklerin konuyla ilgili uyarılmasını talep ettik.

İlgili yazımız için tıklayınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.