MEB'e Yönetici Atama Tepkisi: Maç Oynanırken Kural Değiştirilmez

MEB'e Yönetici Atama Tepkisi: Maç Oynanırken Kural Değiştirilmez

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hayati Durmuş, okul ve kurum yöneticilerinin atanma usulüne yönelik açıklamalarda bulundu.

MEB'e Yönetici Atama Tepkisi - Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hayati Durmuş, okul ve kurum yöneticilerinin atanma usulüne yönelik açıklamalarda bulundu.

10 Haziran 2014 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelikle müdür yardımcıları için müdürün mutlak yetkisiyle görevlendirme usulünün getirildiğini ve Aktif Eğitim-Sen’in açmış olduğu iptal davası sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmelerinde hiçbir ölçüt ve duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemeden bahisle, inha-teklif-onay süreçlerine göre müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlendirilmelerinde, kariyer ve liyakatin ön planda tutulması gerektiğinden ve görevlendirmelerde hiçbir objektif kıstasın öngörülmeyerek takdir yetkisinin mutlak ölçüde etkili olması nedeniyle 13 Nisan 2015 tarihindeki kararıyla bu maddenin yürütmesinin durdurulduğunu belirten Durmuş açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“MEB mahkeme kararını uygulamak için 6 Ekim 2015 tarihinde yönetmeliği değiştirmek zorunda kalmıştı. Hem de binlerce davayı bertaraf edebileceğini düşünerek eski yönetmeliği mülga etmişti. Sadece adında bir kelimeyi değiştirerek yayımladığı Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikle, istemese de müdür yardımcıları için yazılı sınav kriterini getirmişti. Ancak bu yönetmeliğin 29. maddesi 1. fıkrası ilk cümlesine koydukları bir ifade ile bu süreçte görevlendirilen müdür yardımcılarını Danıştay İDDK kararını hiçe sayarak görevden almamış ve korumuşlardı.”

MEB'e Yönetici Atama Tepkisi

12 Ocak 2016 tarihinde Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu yayımlandığını belirten Durmuş, “Sınav Başvuru Kılavuzuyla birlikte yönetici atama usulünde alışılagelmişin dışında, ender rastlanan garabet bir uygulamaya imza atmışlardı. Kılavuzda kalın puntolarla “uyarı” başlığı altında, sınava başvuramayacak olanları yazmışlardı. Yönetmelikte bulunmayan bir sınırlama, kılavuzla ihdas edilemeyeceğinden dolayı kılavuzun bu hükmünün iptali için dava açtık. Daha önce yayımlanan her iki yönetmeliğin hukuka aykırı maddeleri için açmış olduğumuz davalar da halen devam etmektedir. Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzunda belirtildiği üzere başvurular 25 Ocak 2016 tarihinde başlamıştı. 17 Şubat 2016 Çarşamba gününe kadar devam edecek başvuru süreci içerisinde 3. gün beklenmedik (!) bir şekilde kılavuzun tâbi olduğu yönetmelik değiştiriliverdi. Tam da “maç oynanırken kural değiştirilmez” deyimini hatırlatırcasına.” Dedi.

MEB NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

27 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Danıştay İDDK kararına rağmen görevden alınmayarak ödüllendirilen müdür yardımcılarının bir dönem daha görevlendirilerek adeta taçlandırılmış olacaklarını belirten Durmuş, “İnsan, demeden edemiyor: Bu değişiklikle MEB ne yapmak istiyor? Kim bu müdür yardımcıları? Hukuka rağmen neden hukuksuzca korunuyorlar? Neden bir dönem daha görevlendirilecekler? Yoksa sınav kazanamayacaklarından mı endişe ediliyor? Yönetmeliğin bu şekilde değiştirilmesini kim ya da kimler istiyor?

Bu ayak oyunları, aslında müdür yardımcılığı sınavına başvurmayanlara başvurmak için, hazırlananlara ise daha sıkı hazırlanmak için teşvik edici bir unsurdur. Zira Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre tüm Türkiye’de şu anda 24.334 adet müdür yardımcılığı kadrosu boş ve bu yılsonunda da görevi sona erecek olanlarla birlikte bu sayı daha da artacak. Boş müdür yardımcılığı kadrolarına bu yıl sadece yazılı sınav puan üstünlüğüne göre görevlendirme yapılacağından dolayı, müdür yardımcısı olmak isteyenler mutlaka bu yıl sınava girmeli ve yüksek puan alarak bu kadrolara talip olmalıdırlar.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum