Meclis'in askıya alındığı, hükümetin düşürüldüğü Tunus'ta ne oldu?

Meclis'in askıya alındığı, hükümetin düşürüldüğü Tunus'ta ne oldu?

Arap Baharı'nın başladığı Tunus'u derinden etkileyen ekonomik ve sağlık krizi devam ederken devletin zirvesinde beklenmedik bir 'siyasi kriz' patlak verdi.

Pazar gecesi, Anayasa'nın 80. maddesine dayanarak meclisin tüm yetkilerini devralan Cumhurbaşkanı Kays Said son olarak Savunma Bakanı İbrahim Bartagi ile hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Hasna Ben Slimane'ı görevden aldığını açıkladı.

Hükümeti 30 gün boyunca donduran ve milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya alan Cumhurbaşkanı Said, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almıştı.

Kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını da duyuran Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı resmi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, "Anayasaya göre Tunus'u, devleti ve Tunus halkını kurtarmak için durumun gerektirdiği kararları aldım. Tunus tarihinde çok hassas anlardan geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Son görevden alınma haberlerinin geldiği sırada El Cezire telefonunun da başkent Tunus'ta bulunan bürosuna kapattığı açıklandı. Katar merkezli haber kanalının bir yargı kararı olmaksızın polis baskınıyla kapatılması ülkede 2011'de elde edilen özgürlüklerin kaybedilmesi yönündeki endişeleri kuvvetlendirdi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları destekleyen bir grup gösterici, Tunus sokaklarında kutlama yaptı. Said, başkentteki Habib Burgiba Caddesi'nde kutlama yapan grup ile görüştü.

Cumhurbaşkanı son haftalarda birçok kez siyasi krizi çözmek için harekete geçmek zorunda kalacağını ifade etmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.