Mediko Sosyal Sağlık Merkezleri hangi kurumlarda kurulur?

Mediko Sosyal Sağlık Merkezleri hangi kurumlarda kurulur?

6.11.1981 tarih ve 17506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun "Sosyal hizmetler" başlıklı 47. maddesinde ise; "Faaliyetlerin Düzenlenmesi:

"Faaliyetlerin Düzenlenmesi:
a. Yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulunun yapacağı plan ve programlar uyarınca, öğrencilerin beden ve ruh sağlığının korunması, barınma, beslenme, çalışma, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve bu amaçla bütçe imkanları nispetinde okuma salonları, yataklı sağlık merkezleri, mediko-sosyal merkezleri, öğrenci kantin ve lokantaları açmak, toplantı, sinema ve tiyatro salonları, spor salon ve sahaları, kamp yerleri sağlamakla ve bunlardan öğrencilerin en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli önlemleri almakla görevlidirler.

b. Yükseköğretim kurumları, özel ve kamu kuruluşları ile işbirliği yaparak mezunlarına iş bulmakta yardımcı olurlar.

c. Üniversiteler rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri kurar, öğrencilerin kişisel ve ailevi sorunlarını çözümlemeye çalışır.

d. Kamu kuruluşları adına, Üniversitelerde okuyacak öğrencilere bu kuruluşlarca verilecek bursların bilim dallarına dağılımı ve sayısı, insan gücü ihtiyacı ve öğretim elemanı yetiştirilmesi bakımından, devlet kalkınma planları ilke ve hedeflerine göre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirtilir. Burslu öğrencilerin harçları ile laboratuvar, sınav ve diploma masrafları burs kapsamına girer." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere istinaden 03.02.1984 tarih ve 18301 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları, Mediko-Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği yayımlanmıştır.

6.11.1981 tarih ve 17506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ilgili maddeleri ve üniversitelerde kurulacak Mediko-Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi'nin teşkilatlanması, yönetimi, çalışmaları, görevlilerin yetki ve sorumluluklarına ilişkin genel hükümleri kapsayan yönetmelik hükümleri uyarınca 7 gün 24 saat Üniversite öğrencilerine, akademik ve idari bütün personeline kapsamlı olarak, koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basmak ayakta tedavi hizmeti veren Mediko Sosyal Sağlık Merkezi kurulması bir zorunluluktur.


Bu hükümler ışığında üniversitelerde Mediko Sosyal Sağlık Merkezi biriminin kurulması, bu birimde göreve başlatılan doktor, hemşire ve sağlık memurlarının 7 gün 24 saat üniversite öğrencileri, akademik ve idari personeline acil sağlık müdahaleleri için hazır bulunması, muayene, laboratuvar tetkikleri, aşılama, küçük cerrahi müdahaleler, pansuman, enjeksiyon, serum, müşahede hizmetleri vb. alanlarda hizmet verilebilmesi, öğrenci ve çalışanlara yönelik olarak ambulans hizmeti verilmesi için mediko-sosyal merkezleri kurulma zorunluluğu bulunmaktadır.


Ancak, bu birimin kurulup aktif olarak çalıştırılmaması nedeniyle üniversite öğrencileri, akademik ve idari personelinin istenmeyen acil bir sağlık sorununda üniversitede bulunmayan mediko-sosyal merkezi nedeniyle yaşanılacak olan sağlık sorunlarında üniversite yönetiminin sorumlu olacağı da unutulmamalıdır.

www.memurlar.net

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.