Memur Kanunu değişebilir mi?

Memur Kanunu değişebilir mi?

Sık sık gündeme gelen "657 sayılı Kanun eskidi, değişiklik yapılacak" sözleri, 2014 seçimleri düşünüldüğünde pek gerçekçi görünmüyor.

 

KISA BİLGİ

Yerel Seçim: Yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor. Son seçimler 2009 yılında yapılmıştı. Bu nedende, 30 Mart 2014 tarihinde yerel seçim yapılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi: Son seçim 2007 yılında yapıldı. Eski düzenlemeye göre 7 yılda bir seçim yapılmakta. Bu nedenle, yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde, Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.

Genel seçim: Son seçimler 12 Haziran 2011 yılında yapılmıştı. Genel seçimler, 4 yılda bir yapılmaktadır. Bu nedenle Haziran 2015'te genel seçimler yapılacaktır.

BU SÜREÇTE, 657 DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

BU SÜREÇTE, KAMU PERSONEL REJİMİ TEK YASADA TOPLANABİLİR Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik2011 yılından bu yana 657 sayılı Yasanın yıprandığını ve değiştirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Ancak yaklaşan seçim takvimi bu yönde bir değişiklik ihtimalinin zayıf olduğunu göstermektedir. Zira, hiçbir siyasi iktidar, seçimler arefesinde geniş kesimleri tedirgin edecek, üzerinde büyük tartışmalar çıkaracak bir yasal düzenlemeye girişmez.

Diğer taraftan son olarak 2011 yılında 6111 sayılı Kanunla ve 666 sayılı KHK ile 657 sayılı Kanunda önemli değişiklikler yapıldı. Hafta sonunda il dışına çıkış için ikamet mecburiyetinin kalkması, sicilin kaldırılması, mazeret izinlerini arttırılması, ek ödemelerin eşitlenmesi bunlardan bir kaç tanesi...

Bu çerçevede; her gün 657'nin artık mevcut sistemi taşıyamadığı veya kamu personel rejiminin (657 sayılı Memur Kanunu, 2802 sayılı hakim ve savcı kanunu, 926 sayılı Askeri personel kanunu, 399 sayılı KİT personel KHK'sı gibi) tek elde toplanması gerektiğini belirten Bakan Faruk Çelik'in açıklamaları, gerçekçi görünmüyor.

Türkiye seçim sürecini atlatmadan bu türden büyük bir değişikliği hayata geçiremez.

Peki Faruk Çelik neden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atandığından bu yana sürekli olarak 657'nin değişeceğinden bahsetmektedir?

Burada özel olarak bir kasıt görünmüyor. Bakan Faruk Çelik daha önceki Bakanlıklarında da, sürekli yeni bir şeyler yapmak isteyen, yapmak istedikleriyle kamuoyu önünde görünmek isteyen bir mizaca sahip... 657, sözleşmeliye kadro, taşeron personeli, engelli memur alımı gibi popüler konular hakkında her gün bir açıklama yapması bu mizacın bir eseri...

Ancak Türkiye siyaset gerçekliği, önemli seçim süreçleri öncesinde çok büyük bir radikal değişikliği mümkün kılmamaktadır.

11 yıldır Ak Parti iktidarında hayata geçirilmeyen kamu personel refomunun, 2014 seçimleri öncesinde hayata geçirilmesi bu nedenle imkansıza yakın bir durum...

Nezir Kardoğan/ Haber10

Haber 10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.