Memur maaşına en az 349 TL zam yolda!

Memur maaşına en az 349 TL zam yolda!

Emekli ve çalışan 15.5 milyon kişi yapılacak zamları bekliyor. 3 Ocak 2019 tarihinde aralık enflasyon oranının açıklanmasıyla en düşük SSK aylığı 1894 TL, Bağ-Kur aylığıysa 1717 TL’ye yükselecek.

Emekli ve çalışan 15.5 milyon kişi yapılacak zamları bekliyor. 3 Ocak 2019 tarihinde aralık enflasyon oranının açıklanmasıyla en düşük SSK aylığı 1894 TL, Bağ-Kur aylığıysa 1717 TL’ye yükselecek.

3 Ocak’ta aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla temmuz – aralık dönemi için altı aylık enflasyon oranı netleşecek ve emeklinin zammı da ortaya çıkacak. Kasım ayında enflasyon oranının yüzde 1,44 azalmasıyla birlikte beş aylık enflasyon yüzde 10,6 olarak gerçekleşti.

MEMUR TOPLU GÖRÜŞMEYLE

Memurların ve memur emeklilerinin zam oranları ise toplu görüşmeler sonucu belirleniyor. Görevdeki memur ve memur emeklilerinin maaşları direkt olarak enflasyona bağlı olarak artmıyor. Diğer yandan bir önceki altı aylık enflasyon, toplu görüşmelerde belirlenen oranı aşarsa, enflasyonun belirlenen oranı aştığı ölçüde memur ve memur emeklileri enflasyon farkı kadar ilave zam alıyorlar.

ARALIK ENFLASYONU ÖNEMLİ

Kasım ayında enflasyonun yüzde 1,44 düşmesi sonrası, temmuz – kasım dönemindeki enflasyon oranı yüzde 10,64 olarak gerçekleşti. Aralık ayı enflasyon oranı açıklandığında SSK, Bağ – Kur ve memur emeklileri ile görevdeki memurlara uygulanacak zam oranı netleşecek. Aralık ayında da enflasyon oranı düşmezse SSK ve Bağ – Kur emeklileri için ocak ayındaki zammın ş andaki verilerle en az yüzde 10,64 olacağını söylemek mümkün. Enflasyon aralık ayında artarsa daha yüksek oranda zam gerçekleşmesi söz konusu olacak. Aralık ayında enflasyon oranı düşerse zam oranı yüzde 10,64’ten düşük, yükselirse yüzde 10,64’ten yüksek olacaktır.

MEMURA EN AZ 349 TL

Ocak ayında memur ve memur emeklilerine toplu görüşmelerde belirlendiği gibi yüzde 4 zam yapılacak. Yüzde 4 zamma ilave olarak memurlar ve memur emeklileri Temmuz – Aralık dönemindeki enflasyon oranının yüzde 3,5’i geçip geçmeyeceğine göre enflasyon farkı alacaklar. Bugün itibarıyla en düşük memur emeklisi 2.150 TL maaş alıyor.

Aralık ayı enflasyonu ile beraber dört aylık enflasyon oranına göre Ocak ayında bu tutar 2.389 TL’ye yükselecek. Dolayısıyla en düşük memur emeklisi 239 TL zam alacak. Maaşı yüksek olan memur emeklisinin zammı da yüksek olacak. Aktif memurlar için ise en düşük maaş 3.133 TL’den 3.482 TL’ye yükselecek.

Dolayısıyla en düşük memur maaşı 349 TL zamlanmış olacak.

5,5 MİLYON KİŞİYİ DİREKT ETKİLEYECEK

3 Ocak’ta enflasyon oranı açıklanınca 5,5 milyon SSK, 1,6 milyon Bağ – Kur ve 1,5 milyon memur emeklisinin yani toplamda 8,6 milyon emeklinin maaşı zamlanacak. Ayrıca görevdeki 3 milyon memur da zam alacak. Malulen emekli olanlar, iş göremezlik geliri ve ölüm aylığı alan 3,8 milyon kişiyle birlikte toplamda yaklaşık 15,5 milyon kişinin maaşı ocakta zamlanacak.

Okan Güray Bülbül - Akşam

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.