Memur, Zammı Vergiye Kaptırdı

Memur, Zammı Vergiye Kaptırdı

Türkiye’de gelir vergisinin büyük bölümü ücretler üzerinden alınıyor

Başak KAYA / Sözcü

Yaklaşık beş milyon kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde memurlar yüzde 16 zam istiyor hükümet ise yüzde 3+3′te ısrarcı. Hükümet kanadı yüzde 16’lık zammın bütçeye 10 milyar TL’lik bir yük getireceğini savunuyor. Ancak ücretliden kesilen gelir vergisi tutarı geçen yıl 55 milyar TL’yi geçti.

Yaklaşık 2.9 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiren 2016 ve 2017 yılları için gerçekleştirilecek toplu sözleşme görüşmeleri 3 Ağustos’ta başlıyor. Geçen yıl alınan zam bu yıl temmuz ayında maaşlara yansıtıldı. Ancak bazı ücretliler maaşlarıyla birlikte vergi dilimine takılma oranı da arttığı için eline geçen tutar daha az oldu.

55.5 MİLYAR TL ÖDEDİK

Vergi sisteminde önemli bir çarpıklık da gelir vergisi tahsilatında yaşanıyor. Türkiye’de gelir vergisinin büyük bölümü ücretler üzerinden alınıyor.

2014 yılı verilerine göre, muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenen (kaynaktan kesilen) gelir vergisinin yüzde 68’ini ücret ve diğer ödemeler nedeniyle ücretlilerden kesilen vergi oluşturdu. 2014 yılında ücretliler 55.5 milyar liralık gelir vergisi ödedi.

Faiz gelirlerinden stopaj yoluyla alınan gelir vergisi 8.7 milyar lirada, kira gelirleri üzerinden alınan vergi ise 5.8 milyar lirada kaldı.

GELİR VERGİSİ ALT DİLİMİNDEN YÜZDE 15 VERGİ ALINIYOR

Türkiye, özellikle ücretlileri ilgilendiren gelir vergisi tarifesinin en alt diliminden, birçok OECD ülkesinden daha yüksek oranda vergi alıyor.

İsviçre, İsveç, Lüksemburg, Yunanistan, Almanya, Fransa, Finlandiya, Avusturya gibi ülkelerde sıfır, Hollanda, Meksika gibi ülkelerde yüzde 2, Şili, Danimarka, Japonya gibi ülkelerde yüzde 5 gibi oldukça düşük oranlarda kalan en alt gelir diliminden alınan gelir vergisi oranı Türkiye’de ise yüzde 15 olarak uygulanıyor.

Türkiye gelir vergisinde en üst dilime uygulanan yüzde 35’lik vergi oranıyla da birçok OECD ülkesini geride bırakıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum