Memura masada 7,72 teklifi mi geliyor?

Memura masada 7,72 teklifi mi geliyor?

'Tüketici' memuru solladı! 5 aylık TÜFE, memur ve memur emeklisine 2021 yılı için verilen zammı aştı

5 aylık TÜFE, memur ve memur emeklisine 2021 yılı için verilen zammı aştı

Mayıs enflasyonuyla (TÜFE) birlikte çalışan ve emekli maaşlarıyla ilgili ilk 6 ay kapsamındaki fark ve zam oranları da biraz daha netleşti.

Hatırlanacağı gibi memur ve memur emeklisine bu yıl için yüzde 3+3 zam verilmişti. İlk 5 aylık TÜFE ise yüzde 6.39’a ulaşarak yılın tamamı için verilen yüzde 6’lık zammı aştı. Ayrıca 5 aylık TÜFE’ye göre memur ve memur emeklisi için yüzde 3.39’luk enflasyon farkı oluştu. Gerçek oran haziran ayı TÜFE’si ile ortaya çıkacak.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; Öte yandan enflasyonun zammı yutması nedeniyle bu yıl ağustos ayında gerçekleştirilecek olan memur toplusözleşmesinde sendikalar da önce yıl içindeki kayıpların giderilmesini isteyecek. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise 6 aylık enflasyona göre zam alıyor. Halen bu emekliler için yüzde 6.39 zam oluşmuş durumda.

‘7.72’Yİ DAYATABİLİR

Türk-İş ile Hak-İş geçen günlerde kamudaki 700 bin işçi için ilk 6 ayda yüzde 20 zam talep etmişti. İşçi bu talebini belirken yıllık enflasyonu baz aldı. Yıllık enflasyon ise kısmen gerileyerek yüzde 16.59 oldu. İşçi yıllık enflasyonun üzerinde zam talebinde ısrarlı. Ancak iktidarın kamu işçileri için zam oranını belirlerken eskiden olduğu gibi yine 6 aylık enflasyon oranını temel alması bekleniyor.

Bu da halen yüzde 7.72. İktidar her zam döneminde “çalışanları enflasyona ezdirmedik” savunması yapıyor. Bu nedenle hükümetin ilk 6 aylık zam teklifi için yüzde 7.72 ile masaya oturması sürpriz olmayacak. Bunun dışında sendikaların imzaladıkları sözleşmelerin büyük bir bölümünde ücret zamları 6’şar aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon esas alınarak uygulanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum