Memurlar İçin BES, Ne Getirip Ne Götürecek?

Memurlar İçin BES, Ne Getirip Ne Götürecek?

BES, memurlar için, ne getirip ne götürecek? Bireysel emeklilik sistemi, memurlar açısından Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Peki bu sistem memurlar açısından ne getirecek?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamasınagöre, bireysel emekliliğe otomatik katılım, memurlar açısından Nisan 2017'de zorunlu olacak. Bu konuya dair Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı ve kısa bir süre içinde yayınlanması bekleniyor.

Tüm çalışanlar ne kadarlık bir katkı payı ödeyecek?

Çalışan katkı payı, çalışanın 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen prime esas kazancının yüzde üçüne karşılık gelen tutardır. 

Otomatik katılımda Devlet katkısı ne kadar olacak?

Cayma hakkını kullanmayan personele Devlet katkısı sağlanacak Bu kapsamda Devlet her bir çalışan için 1000 TL katkı verecek. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkilidir. 
Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az on yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde beşi karşılığı ek Devlet katkısı ödemesi yapılır

Çalışan ne zaman cayabilir?

Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayabilir.

BES'e dahil olan 2 ay içinde caymazsa bir daha çıkmaz mı?

Cayma hakkını kullanmayan çalışan, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen hallerde katkı payı ödemesine sadece ara verilmesini talep edebilir.

BES'e dahil olan 2 ay içinde ayrılırsa bir kaybı olur mu?

Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilir. Yani herhangi bir hak kaybı olmayacak.

İlgili Kanunun tam metni için tıklayınız.

memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.