Memurların İş güvencesi maddesi değişiyor

Memurların İş güvencesi maddesi değişiyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Torba Kanun" tasarısında bulunan ve "Memurların iş güvencesini ortadan kaldırdığı" eleştirilerine yol açan maddenin görüşmeleri, tartışmalara neden oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Torba Kanun" tasarısında yer alan ve "Memurların iş güvencesini ortadan kaldırdığı" eleştirilerine neden olan maddenin görüşmeleri, tartışmalı başladı.

Komisyon, tartışmalı olduğu gerekçesiyle görüşmeyerek atladığı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda değişiklik yapan, memurlara ilişkin düzenlemeyi ele alıyor.

Muhalefet milletvekilleri, memurlar hakkındaki atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili mahkeme kararlarına ilişkin 82. maddeyi eleştirdi.

İşte o eleştiriler:

"Onları hallaç pamuğu gibi atabilecek, kendi içinde hesaplaşmayı buraya taşıdığınız bir düzenleme. Bu maddede rejim değiştiriyorsunuz"

"Maço bir anlayışla", kamu görevlileri hakkında yapılan her türlü idari tasarrufların, telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmayacağı hükmünün getirildiğini belirtti. 

"Türkiye, muz cumhuriyeti değildir. Taslağı Soma'daki aileler için getirdiniz, ama Soma süreci geride kaldı, hukuksuzluk, keyfilik, adaletsizliği hayata geçirmek için taslağı devreye soktunuz. Anayasayı ihlal ederseniz, sizin karşınızda da başkalarının başka güç kullanma hakkını meşrulaştırırsınız. Tarihte de böyle olmuştur" 

Sendika ve Türkiye Barolar Birliği temsilcileri de tasarıya karşı çıktı.

Madde, kamu görevlileri hakkındaki atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğinin yerine getirilmesi için tanınan 30 günlük süreyi, 2 yıla çıkarıyor.

Tasarı, geri dönüşlerdeki atamalarda da değişiklik yapıyor, dava konusu kadro boş da olsa bu kadroya atama yapılmasının önüne geçiyor. Kamu görevlisinin, kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.