Memurların Kaybı Telafi Edilmeli

Memurların Kaybı Telafi Edilmeli

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Kasım 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.157,36 TL olarak hesaplanırken, Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.359,48 Lira olarak belirlendi.
Elde edilen sonuçlar dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre % 0,61 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre % 0,56 oranında artmış ve 1.660,23 Lira olarak hesaplandı.
Türkiye’de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Kasım ayında 1.694,57 Lira olarak tahmin edilmiştir.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2015 verilerine göre günlük 34,29 TL olduğu belirlenirken,  ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.028,7 TL oldu.
Kasım 2015 itibarı ile ortalama 2.407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,73’ünü  oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Kasım 2015 ortalama maaşının %27,66’sına denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,39’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmış, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise geriye maaşının %29,61’i kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2015 maaşından geriye yalnızca 712,78 TL kalmıştır.
 
KONCUK:  HERKES HATASINI KABUL ETMELİ, MEMURUN VE EMEKLİNİN KAYBI TELAFİ EDİLMELİDİR.
Kasım ayı Asgari Geçim Araştırması sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, şunları söyledi:
“2015 yılının son ayında, zor geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Resmi rakamlara göre enflasyon yıllık %8,1’i buldu. Aralık ayı enflasyonu da eklendiğinde %9’lar civarında bir enflasyon ile karşı karşıya kalacağız. Bu sürede gıda ürünlerine, giyime, ısınma, ulaşım ve haberleşme gibi zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan daha fazla arttı. Ama ne yazık ki, memurlarımız tarafından yetkilendirerek toplu sözleşme masasına gönderilen konfederasyon memurların enflasyon farkından 1,8 puan çalınmasına aracılık etti. 2015 yılının sonunda enflasyon, %6,1’in üzerinde çıksaydı, memurlara ve emeklilere enflasyon farkı verilecekti. Ama şimdi enflasyon farkı alabilmek için enflasyonun %7,9’u geçmesi gerekiyor. Bugün itibariyle hesap edecek olursak, Memur-Sen’in değiştirmeden önceki hükmüne göre, %2,0 enflasyon farkı alması gereken memurlar, değiştirilmiş hükme göre, %0,2 enflasyon farkı alabilecek durumdalar. Buradan da anlaşılacağı gibi, memurların cebinden göz göre göre, 1,8 puanı alındı.
Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emeklilerimizin bu duruma daha ne kadar sabredeceklerini merak ediyoruz. Bizler memur ve emeklilerin haklarını korumaya, onların aleyhine atılacak her adımın karşısında durmaya devam edeceğiz. Buradan hükümete ve yetkili konfederasyona sesleniyoruz; yetkili konfederasyon yaptığı hatayı kabul edip, memurların ve emeklilerin yanında yer almalıdır. Hükümet de sinekten yağ çıkarmaya çalışmaktan vazgeçip, memurlara ve emeklilere haklarını teslim etmeli. Enflasyonun %6,1’i aşması halinde enflasyon farkını vereceğini açıklamalıdır.”  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.