Memurun zırhı 657'ye ödül ve ceza ayarı

Memurun zırhı 657'ye ödül ve ceza ayarı

Bürokrasinin yönettiği ülkelerde bile benzerine az rastlanan şekilde memurlara sağladığı dokunulmazlıklarla devleti yavaşlatan, iş yapan memur ile iş yapmayan memurun ödül ve ceza ile birbiriden ayrılmasına izin vermeyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu

Devlet Personel Başkanlığı'nın (DPB) koordinasyonunda 21-23 Ekim'de düzenlenen 'Kamu Personel Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı'nda ilgili bürokratlar ile memur sendikaları mutabakata vardıkları konuların başında memurun iş güvencesinin devamı var. Toplantıda kamuda memur ve işçi dışında istihdam olmaması gerektiği de ifade edildi. 4B ve 4C'lilerin ise sınırlı sayıda olması gerektiği dile getirildi.

MİT SORUŞTURACAK

Çalıştayın sonuç bildirgesinde kamuda ödül ve ceza sisteminin tam olarak çalıştırılması gerektiği vurgulandı. Yöneticilerde liyakat ve ehliyetin yanı sıra 'sadakat'ta aranan kriterler arasında yer alacak.Sadakat özellikle 15 Temmuz süreci sonrasında ön plana çıktı. Yönetici yapılacak bürokratlarda Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) güvenlik soruşturması da göz önünde bulundurularak siyasi görüş ve cemaat gibi yerler değil devlete sadakati göz önünde bulundurulacak. Ödüllerde tarafsızlığın sağlanması için objektif belirlenen kriterlere göre bu işle vazifelendirilmiş bir kurum tarafından verilmesi ve ödüllendirmede maddi unsurların yanı sıra manevi unsurlarında etkili olduğuna dikkat çekildi. Disiplin cezalarına itiraz mekanizmalarının etkin olarak işlemesi gerektiği de dile getirilen unsurlar arasında yer aldı. Öte yandan yöneticilerin seçiminde sınav havuzu göz önünde bulundurulacak. Başarısız yöneticiyse koltuğunu kaybedecek.

TOKİ VE THY BAŞARILI

Kamu ve sendikaların görüşlerinin dile getirildiği çalıştayda memurların verimliliği ile güvence arasında ilişki kurulmaması gerektiği ifade edildi. Kamu çalışanlarına 'İş güvencesi var olduğu için verimsiz' anlamının yüklenmemesi gerektiği de görüş birliğine varılan konular arasında yer alıyor. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği ile Türk Hava Yolları'nın (THY) yöneticilerinin kamu tarafından atanmasına rağmen verimli oldukları örneği dile getirildi.

1 YILLIK BAŞARI DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yeniden yazılacak Devlet Memurları Kanunu'nu değerlendirdi. Tonbul memurlarla ilgili ödül ve ceza sistemini ele alarak, "Başarı Değerlendirmesi adıyla yeni bir düzenleme yapılabilir. Başarı değerlendirme ölçütleri objektif olmalı ve tarafsız değerlendirme süreci işletilmeli. Üstlerin yanında aynı düzey ve daha alt düzey çalışanların da görüşleri yansıtılabilmeli. Başarı değerlendirme süreci 1 yıllık olmalı" dedi.

Ercan Baysal / Star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.