Montessori Yöntemi Türkiye'de revaçta

Montessori Yöntemi Türkiye'de revaçta

Her çocuğun bireysel yeteneklerinin ön plana çıkarılmasını hedefleyen Montessori Yöntemi Türkiye'de de revaçta. ABD'de 40 yıldır yöntemi uygulayan Gülsevin Kayıhan, "Eğitim devrimi anaokuldan başlar" dedi.

Gülden Kılıç

İtalyan pedagog ve antropoloji profesörü Maria Montessori'nin 20 yüzyılın başlarında geliştirdiği pedogojik eğitim Montessori, Türkiye'de de çocukların küçük yaşta bireysel yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmak için uygulanıyor.

Montessori eğitim yöntemi uzmanı Gülsevin Kayıhan, Özel Palet Montessori Okullarında eğitimcilere yöntemin inceliklerini paylaştı. Eğitimde özel yeteneklerin keşfini hedefleyen Montessori Yöntemi'ni 40 yıldır ABD'de uygulayan Gülsevin Kayıhan, "Montessori ile çocukları hayata alıştırıyoruz. Sadece pedogojik bir eğitim değil bir felsefesi var, biz öğretmenlerin bile öğrenirken hayatını düzene koyuyor" dedi. Montessori sisteminin dünyanın her yerinde uygulandığının altını çizen Kayıhan, "Türkiye'de eğitim devrimi anaokulunda iyi öğrenimden başlar" diye ekledi.

Klasik eğitimden farklıyız

Montessori yönteminin çocuk doğduktan itibaren başlanabileceğini kaydeden Kayıhan, klasik eğitimden farklarını şöyle anlattı: "Klasik sistemde öğrencilere soyut kavramlar öğretilir, bu daha çok ezberlemenin ötesine geçmez. Montessori eğitiminde somut olarak bir kavramın zihinde oturmasının ardından soyut öğrenmeye geçilir. Bilginin uzun hafızaya alınmasıyla gerçek öğrenmeye dönüşür. Montessori sınıflarında öğretmen rehberdir. Klasik sistemde öğrenciler sınavlara ve üniversiteye hazırlanırlar. Montessori sisteminde ise öğrencilerin mutlu ve huzurlu olmaları akademik başarıları kadar önemlidir"dedi.

Anneler evde uygulayabilir

Kayıhan Montessori yöntemini annelerin çocuklarına evde de uygulayabileceğini söyledi. Öncelikle çocuğun kullanacağı her şeyin onun boyutlarında olması gerektiğini kaydeden Kayıhan, "Çocuğun işini kendi hızında bitirmesi için sabırlı olmak gerekiyor. En önemlisi de ona saygı duymak. Onun da seçenekleri olduğunu, fikirleri olduğunu unutmadan dikkatle dinlemeliyiz. Evde ortak alanlardaki işlere onları da katmalıyız, çamaşır katlama, sofra kurma gibi" açıklamasını yaptı.

Montessori eğitim nedir

Maria Montessori, 1899'da zihinsel eksikliğin pedagojik problem olduğuna hüküm verir. Kendi yöntemini geliştirir. Eğittiği bir grup engelli çocuk devlet yeterlilik sınavlarında normallere yakın başarı gösterir. Montessori bunu şöyle ifade eder: Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır. Çocuk, özeldir, tektir. Çocuk etrafındaki maddesel dünyayı absorbe eder, gelecekte kişi modelini biçimlendirir. Montessori çocuğa hazırlanmış bir çevrede, çocuğun kişiliğini oluşturması için özgürlük tanıyan, gelişim sürecini destekleyen, çocuğun onuru içerisinde bireyselleşmesi ve sosyalleşmesini ciddiye alan, bireye özgü adil bir eğitimdir.

Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.