MTSK sınav bütçesi maliyeye kaynak değil, emek verenlere haktır

MTSK sınav bütçesi maliyeye kaynak değil, emek verenlere haktır

Millî Eğitim Bakanlığı, 29.5.2013 tarih ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde 19.10.2017 tarihli ve 30215 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle MTSK sınavlarında öden

Millî Eğitim Bakanlığı, 29.5.2013 tarih ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde 19.10.2017 tarihli ve 30215 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle MTSK sınavlarında ödenecek ücretleri yeniden düzenledi. Ancak düzenleme sonrası sınav ücretlerine esas gösterge rakamlarının yönetmelikte gösterilen azami rakamlar yerine daha düşük bir rakam belirlendiği, bu sebeple 19.10.2017 tarihi öncesinde gerçekleştirilen sınavlarda ödenen sınav görev ücretinden daha düşük bir ödemenin yapıldığı, önceki ödeme esaslarına nazaran neredeyse yarı yarıya düşük ücret ödendiği görülmüştür. Yine yönetmelikte yer almamasına rağmen hazine payı, KDV, SHÇEK payı gibi kanuni dayanağı olmayan kesintilerin yapıldığı, kursiyerlerce finanse edilen bir sınav sürecinin sınav görevlileri aleyhine bir düzenleme yapıldığı açıkça görülmektedir.

Kaynağı kursiyerlerce karşılanan yekûnu, tam ve sağlıklı hizmet üretmek, ter dökenlere emeklerinin karşılığı olarak ödemek yerine, buradan keyfi kısıtlamalara gidilerek, çeşitli kalemler uydurarak hazineye gelir kaynağı oluşturmak fırsatçılıktan ibarettir. Verilen bir emeğin karşılığını dünden daha kötü bir duruma düşürmek, sosyal ve hukuk devleti ilkelerine de aykırıdır.

Söz konusu yönetmelikteki gösterge rakamlarının azami sınırlarının, yapılan işin ağırlığına ve zorluğuna göre belirlendiği göz önüne alınmalıdır. Bu uygulamanın kamu görevlileri lehine yeniden düzenlenmemesi durumunda, ücret kayıplarından dolayı görev talebinde azalma olabileceği dikkate alınmalıdır. Yılın dört mevsimi açık alanda sabah altıda başlayıp akşam altıda biten sınav uygulamasının zorluğu dikkate alındığında, bu şartlar altında sınav görevlisi bulmakta zorluk çekilebileceği hesap edilmelidir. Sınavlarda görev alacak personel bulmakta sorun yaşanması durumunda ise kamuda çeşitli mağduriyetler söz konusu olacaktır. Kendi ürettiği kaynakla kendi hizmetini yürüten bir sınavın aleyhte uygulamalarla işleyişine zarar vermede hiçbir kamu yararı olmadığı görülmelidir.

Bu itibarla, Bakanlığın, MTSK sınavlarında görev alanlara, ilgili yönetmelikte belirtilen azami gösterge rakamları üzerinden sınav görev ücreti ödenmesi noktasında düzenleme yapması büyük önem arz etmektedir. Bakanlığa gönderdiğimiz yazı için tıklayınız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.