Mustafa Kır: Öğretmenin 3600 Ek Gösterge bilmecesi çözülmelidir

Mustafa Kır: Öğretmenin 3600 Ek Gösterge bilmecesi çözülmelidir

MEMUR-SEN ANKARA İL BAŞKANI MUSTAFA KIR "ÖĞRETMENİN 3600 EK GÖSTERGE BİLMECESİ ÇÖZÜLMELİDİR." DEDİ

 

 MEMUR-SEN ANKARA İL BAŞKANI MUSTAFA KIR "ÖĞRETMENİN 3600 EK GÖSTERGE BİLMECESİ ÇÖZÜLMELİDİR." DEDİ

                 

               Öğretmenin 3600 Ek Gösterge bilmecesi çözülmelidir.

            Yıllardan beri eğitim emekçilerinin 3600 Ek gösterge hayali sürmekte, özellikle 19.MEB şurasında alınan karardan sonra  her "Torba Yasa"nın TBMM  gündemine getirilmesi ile birlikte eğitim emekçileri büyük bir beklenti  içerisine girmektedir. Zaman zaman   reyting artırmaya  yönelik istismara dayalı "Öğretmene Müjde",Öğretmene 3600 Ek gösterge" şeklindeki içi boş medya haberleri  eğitim emekçilerinin sinirlerini germekte streslerini artırmaktadır.

            Bilindiği üzere emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarının aldığı maaş  dikkate alınarak  kamu görevlerinin aylık brüt ücretleri, emeklilik maaşı ve emeklilik ikramiyesinin azlığı veya çokluğu  EK Gösterge rakamına göre  tespit edilmektedir.

           Ek Gösterge üzerinden yapılan haksızlık çalışma barışını bozmaktadır.

            Kamu çalışanları ile kamu emeklilerini yakından ilgilendiren maaşlar, emekli maaşları ile emekli ikramiyelerinde artışa sebep olan Ek Gösterge  rakamları kamu görevlileri için büyük bir önem  taşıdığı gibi, Ek Göstergeler üzerinden yapılan haksız uygulamalar da giderek çalışma barışını bozucu ve kamu görevlilerinin  itibarını zedeleyici bir pozisyon almaktadır.

           Ek Gösterge rakamları Kamu görevlilerinin  unvan, hizmet sınıfı ve derecelerine göre farklılık arz etmektedir. Kamu görevlilerine öğrenim durumlarına uygun"850, 950,1150,1300,1600,2200,3000,3600, 4800, 5300 6400,, 7000,7600 8000" gibi  Ek Göstergeler uygulanmaktadır.  Ek göstergesi yüksek olan bir göreve atanan  kamu çalışanları  hem çalışırken, hem de emekliliklerinde yüksek maaş ve ikramiye almakta,  aynı şartları taşıdığı halde Ek Göstergesi düşük olan kamu görevlileri ise çalışırken emsallerine göre daha az maaş aldıkları gibi emekliliklerinde de daha az maaş ve daha az ikramiye almaktadır.    Özellikle  3000 ve altı Ek Gösterge üzerinden maaş alan kamu çalışanlarının ek ödeme, aile yardımı, döner sermaye,özel hizmet tazminatı ve ek ders  gibi çalışırken aldıkları tazminatlarının emekli olduklarında kesilmesi maaşlarında  % 40,% 50 hatta % 60 oranında düşüşlere sebebiyet vermektedir.

         3000 ila 3600 Ek Gösterge Emekli Maaş farkı 500 TL, İkramiye farkı 12.00 TL

            Çalışırken 2200 ile 3000 ek gösterge üzerinden  maaş alan  kamu görevlilerinin   ek göstergeden doğan maaş  farkı  50.00- TL ye yakın olurken,  3600 ile 2200 ek göstergeden maaş alan kamu görevlilerinin  ek göstergeden doğan maaş farkı  100 TL.den biraz fazla  olabilmektedir. Yani Çalışırken 2200 ile 3600 arasında ek göstergeden maaş alan kamu görevlilerinin maaş farkı   50- 100.-TL.arasında değişir iken,   emekli olduklarında 2200 ile 3600  Ek Gösterge maaş farkı 500.00 TL. ye  ulaşmakta, bu fark emekli ikramiyesinde  ise  12.000 TL ye kadar yükselmektedir.

            Durum böyle olunca  bir öğretmen idarenin tasarrufu ile Ek Göstergesi 3600 ve daha yukarı bir göreve atandığında  çalışırken ve emekli olduğunda  daha iyi imkanlara sahip olduğu halde aynı şartları taşıyan diğer öğretmenler  bu haklardan mahrum bırakılmaktadır. 

         Ek Gösterge adaletsizliği verimliliği düşürmekte, çalışma barışını bozmaktadır.

          Ek Göstergesi yüksek olan  kadrolarda çalışanların  çalışırken elde ettikleri imkanların yanı sıra   emekli olduklarında da normal kamu çalışanlarına nispetle daha fazla maaş ve daha fazla ikramiye almaları bu görevlere  atanma ehliyeti olan kamu görevlileri aynı imkanlardan yararlanmak için siyasetçilerin ve bürokratların peşinde koşmakta bu durum da  çalışma verimliliğini düşürdüğü gibi kamu görevlilerinin itibarını da zedelemektedir.

             19.MEB şurasında alına tavsiye kararları hatırlanarak, "Öğretmen, İl Müdür Yardımcısı İlçe Müdürü, Şube Müdürü, Avukat, Hukuk Müşaviri" gibi kamu görevlilerinin 5434 sayılı Kanunun Ek 70.maddesine istinaden  Ek Göstergeler arsındaki adaletsiz, orantısız ve  hiyerarşik  eşitliği bozan 2200 ila 3000 arasındaki ek göstergeye uygulanan, müsteşar maaşının şube müdürlerine uygulanan (% 70 ) 2200 ve öğretmenlere uygulanan     ( % 70) 3600  Ek göstergeler arasındaki oranlarının  (% 130) 3600 şeklinde  değiştirilmesi,   Ek Göstergesi 2200'ün altında olanların  Ek gösterge çarpanındaki adaletsizliğin giderilmesi   başta öğretmenler olmak üzere tüm kamu görevlileri ve  emeklilerinin  beklentisidir.

            3600 Ek Gösterge öğretmen adaylarına atanma imkanı sağlayacaktır.

            Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi Fiziksel açıdan enerjisini, sosyal açıdan meslek heyecanını  kaybeden ancak emekli olması  durumunda  karşılaşacağı ekonomik sıkıntıyı göze alamayan 10 binlerce eğitim emekçisine emeklilik yolunu açacak, yine atanmayı bekleyen 300 binden fazla öğretmen adayına iş imkanı sağlamak suretiyle işsizliğin önlenmesine de katkı sunacaktır.

             Öğretmenlik geliri ve itibarı düşük riskli meslekler arasındadır.

             1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesinde ifadesini bulduğu üzere  öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir." Denilmektedir. Öğretmenlik bir uzmanlık işi olduğu halde  toplu sözleşme kazanımlarına rağmen hala yoksulluk sınırının altında maaş alan itibarı düşük riskli meslekler arasında anılmaktadır. 3600 Ek göstergenin hayata geçirilmesi durumunda eğitim emekçilerine mesleki açıdan itibar kazandırılacağı gibi nitelikli eğitim için de büyük bir moral ve motivasyon sağlayacaktır.

            Eğitim Emekçilerinin çokluğu 3600 Ek Gösterge için mazeret sayılmamalıdır.

            Hükümet tarafından öğretmenlerin kamu görevlileri içindeki sayısı ve kamu maliyesine girdisi mazeret gösterilerek Ek Göstergeye ilişkin taleplerin ötelenmesi kabul edilebilir bir mazeret olarak değerlendirilemez. Eğitim emekçilerinin çokluğu popülist bir yaklaşımdan değil her zaman sayılarının çokluğu ile öğündüğümüz çocuk ve genç nüfusun fazlalığından kaynaklanmaktadır.Gençlik bir ülkenin geleceği olup, ülkelerin zenginliği eğitilmiş insanlarının varlığı ile ölçülmektedir. Eğitilmiş insan ancak maddi ve manevi açıdan itibarlı sosyal açıdan moral ve motivasyonu yüksek nitelikli  eğitimciler eliyle yetiştirilebilir.

            Bu açıdan TBMM de görüşülmekte olan "Torba Yasa" içerisine Öğretmenlere verilecek   3600 Ek Gösterge de sokulmak suretiyle hem 19. MEB şurasında verilen vaat yerine getirilmiş hem de EK Gösterge bilmecesi  çözülmüş olacaktır. Başbakanımızın,Milli Eğitim Bakanımızın ve Maliye Bakanımızın dikkatine saygıyla arz olunur.

 

                                               Mustafa KIR

                                 Memur-Sen  Ankara İl Başkan

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum