Norm kadro neye göre belirlenir? Norm Kadro belirlemeden dikkat edilecek hususlar

Norm kadro neye göre belirlenir? Norm Kadro belirlemeden dikkat edilecek hususlar

Bilindiği üzere okul yöneticilerine norm kadro güncelleme emri verildi. 20-21 Nisan tarihlerinde iki gün içinde norm bilgilerinin güncellenmesi istenmektedir.

Bilindiği üzere okul yöneticilerine norm kadro güncelleme emri verildi. 20-21 Nisan tarihlerinde iki gün içinde norm bilgilerinin güncellenmesi istenmektedir. Yıllardır norm güncellemeden yapılan il içi ve il dışı atamaları eleştiriyorduk. Tam MEB bu defa doğru yaptı norm kadroları güncelledikten sonra atama yapacak derken, verilen emirde önümüzdeki öğretim yılını değil mevcut durumun normlarının girilmesi istenmektedir.

       Önceki norm durumuna göre ne değişti ki? Hayatını kaybeden, istifa eden,  BİLSEM’e geçen bir avuç öğretmen dışında..  Böyle güncellenecekse hiç gerek yok. Muhakkak Eylül’deki durum göz önüne alınmalı. Gerekçeler neler peki?

  1. Öğrencilerin önümüzdeki yıl okuyacakları seçmeli dersler şimdiden belirlendi hatta kitapları bile sipariş verildi ve bu yıla göre değişiklikler var. Örneğin, bu yıl Bilim Uygulamaları seçen öğrencinin önümüzdeki yıl yabancı dil seçmesi gibi. Seçmeli dersler norm sayısına doğrudan dahil ediliyor.
  2. Az sayıda öğrenci mezun edip çok sayıda şube açacak okullar var. Örneğin  bir şube 8. Sınıf mezun edip üç şube 5. Sınıf açacak olan okullar gibi. Bu durum  iki şube artması anlamına geliyor.
  3. İlkokullarda çok net olmasa da ortaokul ve liselerin kayıt yapacakları öğrenci sayısı ve açacakları şube sayısı üç aşağı beş yukarı bellidir.
  4. Bu yıl 8. Sınıf öğrencileri Türkiye çapında % 50 azalmıştır. TEOG sınavına giren öğrenci sayılarından açıkça görülmektedir.  Ekonomik kriz dönemi 2001-2002 doğumlu çocuk sayısı çok az. Yani ortaokullar bu yıl az mezun verip çok kayıt alacaklar. Şube sayıları artacak.
  5. Okullar açıldıktan sonra herhangi bir atama olmayacağı için ücretli öğretmenlerle bu ihtiyaç kapatılmaya çalışılıyor. Bu durum eğitimin kalitesini düşürüyor.

 

         Birkaç ay önceki duruma göre hiçbir şey değişmedi ki !  Norm kadro neye göre belirlenir? Öğrenci sayısına ve şube sayısına göre belirlenir. Eğer okul yönetimleri açacakları şube sayısına göre ve seçilen seçmeli derslere göre ihtiyaç bildiremeyecekse ne anlamı var bu güncellemenin?

    Yeni bir emir yayınlanmasını ve seçmeli derslerle birlikte açılacak şubeler göz önünde bulundurularak norm güncellemesi yapılmasını sayın bakanımızdan arz ediyoruz.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.