Öğrenci tercihlerine 25+1 modeli

Öğrenci tercihlerine 25+1 modeli

Milli Eğitim Bakanlığı sık sık değişen sınav sisteminde bir değişikliğe daha gidiyor. İki alternatifli sistemde bir tercihi öğrenci diğer tercihi MEB yapacak.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan merkezi sınavların sonuçları ile liselere giriş tercih taslağı üzerinde çalışan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 25+1 modeli üzerinde yoğunlaştı. Yeni sisteme göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenci imam hatip, teknik ve çok programlı 3 liseden birine gidecek.

MEB YOĞUN ÇALIŞIYOR

MEB, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına giren 1 milyon 271 bin 273 öğrenci için yeni bir tercih sistemi geliştirdi. 25+1 tercih modeli olarak adlandırılan sisteme göre adaylar, gitmek istediği 25 okul arasında tercih yapacak.

25+1 modelinde Anadolu, Fen ve özel okullardan herhangi birini tercih eden adaylar 26'ncı tercihini ise boş bırakacak. Böylece 26'ncı seçeneğe herhangi bir okul adı yazılmayacak. Bu durumda MEB, herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciyi uygun gördüğü yere yerleştiriecek.

En kötü ihtimal açık lise

Öğrencinin puanı herhangi bir okula yetmediği zaman devreye alternatif mes-lek, imam hatip, ticaret, sağlık ve çok programlı liseler girecek. Eğer öğrenci bu liselerden birini istemez ve gitmezse zorunlu eğitim kapsamında bakanlık öğrenciyi açık liseye yerleştirecek.

YERLEŞEMEYENİ MEB GÖNDERECEK

Milli Eğitim Bakanlığı, üzerinde çalıştığı yeni sistemde herhangi bir yere yerleşemeyen öğrenci için sınavsız girilebilen okullardan 3 ayrı seçenek sunacak. Bu okullar puansız alım yapan teknik, çok programlı ve imam hatip liseleri olacak. Öğrenciler bu 3 seçenekten kendisine en uygun olanını tercih ederek eğitim hayatına başlayacak.

FATMA EREN

Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.