Öğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 159 TL'ye çıktı

Öğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 159 TL'ye çıktı

Öğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 159 TL'ye çıktı

2015-2016 öğretim dönemi, Kurban Bayramı nedeniyle 28 Eylül’de yaklaşık 17 milyon öğrenci için başlayacak. Veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 12,7 zamlı yapmaya başladı. Öğrencinin eğitim maliyeti her yıl enflasyon oranından fazla artıyor ve velileri ekonomik anlamda zorluyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı.

Serbest kıyafet uygulayan bir ilkokula başlangıç masrafı 505 TL

Serbest kıyafet uygulamasına geçen okullardaki öğrencilerin okula başlangıç masrafı, üniforma giyme zorunluluğu olan okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafından daha düşük çıkmaktadır. Buna göre serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 505 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 530 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 600 TL harcama yapılması gerekiyor.

Üniforma giyme zorunluluğu olan bir ilkokula başlangıç masrafı 680 TL

Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 485 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 680 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 705 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 775 TL harcama yapılması gerekiyor.

Üniforma giyme zorunluluğu olan okullara devam eden öğrencilerin velisine maliyeti

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 16 bin 700 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 155 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 8 bin 80 TL, ayda ise ortalama 168 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 295 TL, ortaöğretimde 335 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 295 TL’den 483 TL’ye, ortaöğretimde ise 335 TL’den 517 TL’ye çıkıyor.

Dershanelerin kapanması velileri bir nebze rahatlattı

Veliler, ortaokul 4. sınıfta TEOG’da ortak sınavlar, lise 3 ve 4. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye göndermek zorunda kalıyordu. Bu ise öğrencinin veliye maliyetini daha da artırıyordu.

Öğrencinin velisine eğitim maliyeti aylık ortalama 159 TL

Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 159 TL olarak yansıyor.

2014-2015 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 141 TL iken, bu yıl yüzde 12,7 oranında, 18 TL’lik bir artış göstererek 159 TL’ye yükseldi.  Bu rakama kantin-yemekhane ve servis ücretleri de eklendiğinde veliler büyük bir eğitim maliyetinin altına girmiş oluyor.

Yıllık enflasyon oranından daha fazla artışın olması; TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 426 madde baz alınarak hesaplanırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50 civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından ve bu maddelerin okulların açılmasına yakın daha da zamlanmasından kaynaklanıyor.

Devlet ilköğretim kurumlarına giden her çocuk için en az 159 TL yardım yapmalıdır

Eğitim, bir devlet hizmeti olup ücretsizdir. Bu durum göz önünde bulundurularak, çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı en az 159 TL’ye çıkarılmalıdır. Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise, ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 159 TL yardım yapmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için öğrencilerden para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliyi külfete sokmaktadır. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu külfeti daha da artırmaktadır.

Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyen okullarda çocuğu okuyan velinin her yıl üniforma alma zorunluluğu olduğundan dolayı, üniforma veliye ek bir masraf getirmeye devam etmektedir.

Bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması anayasal bir zorunluluktur. En büyük yatırımın, çocuklarımıza yapılan yatırım olduğu unutulmamalıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.