Öğretmenler Günü Buruk Kutlanıyor!

Öğretmenler Günü Buruk Kutlanıyor!

24 Kasım Öğretmenler Günü Buruk Kutlanıyor!

Kimi kuruluş ve sendikaların aksine 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tüm yurtta kutlama kararı aldıklarını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Öğretmenler Günü dolayısıyla Antalya’da yaptığı basın açıklamasında, “Küreselleşmeyle birlikte Türkiye’de de olduğu gibi hemen her ülkede izlenmeye başlayan neo-liberal ekonomik politikalar nedeniyle öğretmenlerin ciddi maddi sıkıntılar çektiğine tanık oluyoruz. Dünyada yaşanan sistemik değişim, teknolojik, sosyal ve siyasal gelişmelere bağlı olarak öğretmenlik mesleğinin önem ve itibar kaybına uğradığını görüyoruz. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoğunluklu olmak üzere Türkiye’de de öğretmenlerimiz ‘Öğretmenler Günü’nü yoksulluğun, eşitsizlikçi ve adaletsizlikçi politikaların gölgesinde kutlamaktadır” dedi. 

 

ÖĞRETMETMENLER EK İŞ YAPMAYA MAHKUM EDİLMEMELİ!

Türkiye’de öğretmenlerin eline “yoksulluk sınırında” bir ücret geçtiğini, öğretmenlerin büyük bölümünün geçimlerini ikinci, üçüncü işlerle sağlamaya çalıştıklarını, işportacılık, taksicilik, garsonluk gibi işlerin öğretmenlerin yaptığı ek işler açısından artık olağan görüldüğünü ve izlenen ücret politikaları nedeniyle öğretmenlerin giderek fakirleşmeye başladıklarını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmenlerin ekonomik, mesleki, özlük ve demokratik sorunlar altında ezildiğini ve mesleğine küstürüldüğünü kaydetti.

 

BAŞBAKAN VE MİLLİ EĞİTİM BAKANINA ÇAĞRI!

Bölgesine rol model olmak isteyen ve küresel oyuncu segmentine çıkmayı arzulayan Türkiye’nin öğretmen yetiştirme politikası ve öğretmenlerin mesleki, özlük, demokratik ve ekonomik hakları ile çalışma hayatı memnuniyeti hususlarında da örnek ülke konumunda olması gerektiğini kaydeden Gürkan Avcı, “Her zaman eğitime öncelik verdiğini söyleyen ve eğitim alanında ciddi yatırımlar ve büyük projeleri paylaşan Başbakan Davutoğlu’ndan ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Avcı’dan öğretmenlik mesleğini onurlandırmalarını ve başta ücret ve özlük politikaları olmak üzere öğretmenliği tekrar seçkin bir meslek haline getirmelerini bekliyoruz” dedi.

 

ÖĞRETMENLER OLMADAN ASLA!

Öğretmenlerin sorun ve taleplerinin sadece ücret merkezli düşünülmemesi gerektiğini de kaydeden Gürkan Avcı, “Avrupa da siyaset hakkı verilmeyen öğretmenlerin yalnızca Türk Öğretmenleri olduğu, Türk öğretmenlerinin kamuda en düşük ücret alan memurlar olduğu gerçeği, biran önce tarihin tozlu sayfalarında yer almalıdır. Milli Eğitim Bakanı Sayın Avcı’nın yaptığı reformlar ve projelerin başarılı bir şekilde hayata geçmesi için nitelikli, birikimli ve donanımlı sağlam bir öğretmenlik ruhu oluşturulması, kararlara katılan, motivasyonu yüksek, meslek kimliğine rengini verebilen eğitim ordusuna sahip olmak adına; eğitim sisteminin ana sorunları çözüme kavuşturmalı, tüm eğitim çalışanlarının ekonomik, sosyal ve özlük durumu iyileştirilmeli ve böylece tüm eğitim bileşenlerinin mazeret üretmesinin önü kesilmelidir. Kaldı ki derinleşme ve yaygınlaşma vizyonunu önüne koymuş Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu camia eğitim çalışanlarıdır.

 

24 KASIM VAATLERİ YERİNE GETİRİLMİYOR…

Öğretmenler Günü’nün Türkiye’de ve daha birçok ülkede acıma, merhamet, vicdan rahatlama ve vaatlerle dolu bir gün olarak geçiştirildiğini kaydeden Gürkan Avcı, “18. Milli Eğitim Şurasında, tüm öğretmenlere her 24 Kasım öğretmenler gününde bir maaş tutarında ikramiye verilmesi yönünde sendika olarak teklif sunduk ve bu önerimiz oy çokluğuyla kabul edilerek şura kararı haline geldi. Öğretmenlerimizin ikramiyelerinin 24 Kasımda kutlanacak olan ‘Öğretmenler Günü’ne yetiştirilmesini istiyoruz. Ayrıca eğitim kurumlarında yemek yemeyen eğitim çalışanlarına günlük 10 TL yemek yardımı yapılmasını istiyoruz. Servis hizmeti bulunmayan kurumlarda çalışan eğitimcilere günlük 10 TL ulaşım yardımı yapılmasını istiyoruz. Özellikle süreğen hastalığı ve rutin rahatsızlığı bulunan arkadaşlarımızın bütçesini zorlayan muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı uygulamalarının da kaldırılmasını talep ediyoruz. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve vergi matrahlarının yükseltilmesi gerekiyor” dedi.

 

ÖĞRETMENLİK ONURU!...

Öğretmenler için başta insanca yaşayacak ücret talebi olmak üzere, ek ödemelerin tamamın temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, vergi dilimi uygulamasının sabitlenerek, ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmesini istediklerini kaydeden Avcı, şunları söyledi; “Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde 15 Tl olmalıdır. Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında ve bütün eğitim ve bilim çalışanlarının yararlanması sağlanmalıdır. Okullarımızda çalışan hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Öğretmenlerin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, İLO standardında gerçek bir toplusözleşme yasası yapılmalıdır. n yaratılması sağlanmalıdır. DES olarak, yaşadığımız bütün sorunlara rağmen bütün öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarının Öğretmenler Günü`nü kutluyoruz."

 

DAVUTOĞLU VE AVCI’YA MEKTUP

Avcı, “Başbakan Sayın Davutoğlu’na ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Avcı’ya 4 yıldır verilmeyen 24 Kasım ikramiyesini ve yine 3600 ek gösterge talebimizi hatırlatmak için mektubumuzu gönderdik, randevuda istedik. Hükümetten 24 Kasımda eğitim çalışanları için her an bir müjde bekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.