Öğretmenlerin %50’si Görevden Alınma Korkusu Yaşıyor

Öğretmenlerin %50’si Görevden Alınma Korkusu Yaşıyor

Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerin ekonomik durumlarını ortaya koyan bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 50’si görevden alınma korkusu yaşıyor

Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerin ekonomik durumlarını ortaya koyan bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 50’si görevden alınma korkusu yaşıyor, yüzde 50’si yeni bir iş bulursa öğretmenliği bırakmayı düşünüyor.

Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, 43 ilde 707 öğretmenle görüşerek yaptığı “Öğretmenlerin Ekonomik Durumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri Araştırması” adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin karşı karşıya olduğu sorunları ortaya koydu.

Araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:

1.         Öğretmenlerin % 83’ü mesleğinden elde ettiği gelirleri yetersiz bulmuşlardır.

2.         Öğretmenlerin % 86’sı eğitim öğretime hazırlık ödeneğini yetersiz bulmuşlardır.

3.         Öğretmenlerin % 74’i maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını belirtmiştir.

4.         Öğretmenlerin % 75’i borçları nedeniyle mesleki veriminin düştüğünü belirtmiştir.

5.         Öğretmenlerin % 88’i öğretmenlere verilen çocuk yardımının yetersiz olduğunu belirtmiştir.

6.         Öğretmenlerin % 89’u ekders ücretlerinin yetersiz olduğunu belirtmiştir.

7.         Öğretmenlerin % 86’sı gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer çalışma koşullarına sahip olmadıklarını belirtmiştir.

8.         Öğretmenlerin % 82’si kazandığım para ile çocuklarının gıda ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını belirtmiştir.

9.         Öğretmenlerin % 85’i çocuklarının kılık kıyafet ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını belirtmiştir.

10.       Öğretmenlerin % 87’si çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını belirtmiştir.

11.       Öğretmenlerin % 71’i çocuklarının dengeli beslenemediğini belirtmiştir.

12.       Öğretmenlerin % 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine tam olarak motive olamadığını belirtmiştir.

13.       Öğretmenlerin % 52’si gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, %24’ü ise az da olsa psikolojik sorunlar yaşadığını belirtmiştir.

14.       Öğretmenlerin % 50’si daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleğini bırakabileceğini belirtmiştir.

15.       Öğretmenlerin % 79’u öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini belirtmiştir.

16.       Öğretmenlerin % 82’si son on yılda alım gücünün düştüğünü belirtmiştir.

17.       Öğretmenlerin % 86’sı devlet okullarında eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtmiştir.

18.       Öğretmenlerin %25’i öğrencilerinin bir kısmının beslenme ihtiyacını karşıladığını belirtmiştir.

19.       Öğretmenlerin %52’si görevden alınma korkusu yaşadığını belirtmiştir.

20.       Öğretmenlerin %66’sı öğretmenler odasında kendisini özgürce ifade edemediğini belirtmiştir.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık’ın açıklaması şöyle:

Öğretmenler, gelirlerinin, eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, aldığı çocuk yardımının, ek ders ücretlerinin yetersiz olduğunu, bu nedenle derslere motive olamadığını, toplumdaki saygınlığının azaldığını, mesleki veriminin düştüğünü, çalışma şartlarının gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer olmadığını, kazandığı para ile çocuklarının gıda, kılık kıyafet, eğitim ihtiyaçlarını bile tam olarak karşılayamadığını, çocuklarının dengeli beslenemediğini, psikolojik sorunlar yaşadığını, daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakacağını, öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini, son on yılda alım gücünün ve devlet okullarındaki eğitimin niteliğinin düştüğünü, görevden alınma korkusu yaşadığını belirtmişlerdir.

Araştırmamızın sonuçları öğretmenlerin ekonomik açıdan çok zor günler geçirdiğini ortaya koymuştur.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1509 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6192 TL’dir. Öğretmenler yoksulluk sınırının neredeyse yarısı kadar maaş almaktadırlar. Öğretmenlerin bu maaşla ailelerinin ve kendilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan yoktur.

Türkiye’deki en zengin yüzde 10’luk kesim ile en yoksul yüzde 10’luk kesimin toplam tüketim harcamaları arasında 5,5 katlık bir fark bulunuyor. Zenginler yoksulların 5,5 katı bir tüketim harcaması gerçekleştiriyor.  Yüzde 5’lik gelir dilimlerine göre bakıldığında ise en üsttekilerle en alttakiler arasındaki fark çok daha açılıyor. Türkiye’deki eğitim harcamalarının yüzde 52,3’ünü en zengin yüzde 10’lik kesim gerçekleştiriyor. En yoksul yüzde 10’luk kesimin yaptığı eğitim harcaması ise yüzde 0,7’de kalıyor. En zengin 2 milyon 182 bin aile eğitim için 2015 yılında 8 milyar 990 milyon lira harcarken, en yoksul yüzde 10’luk dilimde yer alan 2 milyon 182 bin aile ise sadece 115 milyon liralık eğitim harcaması yapabiliyor.  Eğitim için yapılan harcamada iki kesim arasında 78 katlık bir uçurum oluşuyor.

15 yıl deneyimli bir öğretmenin aldığı maaş ise yaklaşık 2.700 TL’dir. 15 yıllık bir öğretmen yoksulluk sınırının yarısından az maaş almaktadır. 

Yaptığımız araştırma öğretmenlerin ekonomik gelirlerinin yetersizliğinin eğitimin niteliğini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Eğitimin nitelik sorununun çözülebilmesi için öncelikli olarak öğretmenlere insanca yaşayabileceği bir ücret ödenmelidir.

2015 Kasım ayından 2016 Kasım ayına kadar, dolar %20,14 oranında artmıştır. Doların artmasına bağlı olarak ülkemizdeki sosyal ve ekonomik yaşam aynı oranda zamlanmıştır.

Öğretmenlerin son bir yıldaki reel kaybı %20’den fazladır. 

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından buyana öğretmenlerin alım gücü büyük oranda düşmüştür. 

 

AKP HÜKÜMETİNE ÖNERİLERİMİZ

  1. Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
  2. Öğretmenlerin ekders ücretleri en az 25 TL olmalıdır.
  3. Öğretmenlere ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır.
  4. 24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir.
  5. İnternet hizmeti öğretmenlere ücretsiz olmalıdır.
  6. Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalıdır.
  7. Öğretmenlerin sınav görev ücretleri en az iki katına çıkarılmalıdır.
  8. Öğretmenlere temsil tazminatı ödenmelidir.
  9. Öğretmenlere kira yardımı verilmelidir.

ARAŞTIRMANIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.