Öğretmenlerin Ders Programı Sorunu

Öğretmenlerin Ders Programı Sorunu

Öğretmenlerin küçük gibi görünen ancak okullarımızda çalışma şevklerini kıran, öğretmenler arasında ayrımlara neden olan en önemli sorunlardan biri de ders ve nöbet programlarının hazırlanmasıdır.

Öğretmenlerin küçük gibi görünen ancak okullarımızda çalışma şevklerini kıran, öğretmenler arasında ayrımlara neden olan en önemli sorunlardan biri de ders ve nöbet programlarının hazırlanmasıdır.

Ders programlarının hazırlanmasında daha önce idare ile sorun yaşamış öğretmenlere karşı ders programlarının yıldırma silahı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte özellikle sendikal kimlikleri, siyasetçi yakınlığı nedeniyle bazı öğretmenlere talebe göre ders programı yapıldığı algısı da okullarımızda sıkça gündeme gelmektedir.

Aynı şekilde idare çok iyi niyetli olarak ders programını adil bir şekilde yapmaya çalışsa da imkanlar nedeniyle oluşan bazı olumsuz programlarda bu sefer sırf muhalif olmak için eleştiride bulunan kişiler tarafından okullarımızdaki çalışma barışını bozmak için kullanılmaktadır.

Ders programlarında dersler arasında makul boşluklar oluşabilir. Ancak günlük 8 ders saatinin olduğu bir okulda öğretmene sabah ilk saat öğleden sonra son saaate ders verip arada 6 ders saati boş bırakmak gibi garabet durumlar da kabul edilemez.

Bu sorun ciddi anlamda enerji kaybına yol açmaktadır.

Biz hem adil idarecilerimizin töhmet altında kalmamaları hem de adil olmayan idarecilerimizin ders programı aracılığıyla öğretmenlerimizi yıldırmamaları için şunu öneriyoruz:

Eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerin yer aldığı kurullar kurulmakta ve okulların bazı işleri bu kurullar aracılığıyla çözülmektedir. Öğretmen nöbet ve ders programı sorunu için de gönüllü üç öğretmenden oluşan bir danışma kurulu kurulmalıdır. Ancak öğretmenlerden böyle bir talep gelmediği takdirde kurulun kurulmasına da gerek kalmayacaktır.

Bu kurul ders programlarının hazırlanmasından sorumlu müdür yardımcısına yardımcı olmalıdır.

Sene başında varsa öğretmenlerin özel durumları kurul tarafından kayıt edilmeli ve ders programı hazırlanırken müdür yardımcısına iletilmelidir. Yıl içinde kaç kez değişirse değişsin, hafta sonu da olsa  program hazırlanırken bu kurul müdür yardımcısının yanında bulunmalıdır.

Eşitlik ve adalet ilkeleri gereğince talebimizin değerlendirilmesini, öğretmenlerin daha huzurlu çalışmasını temenni ediyoruz.

EKSEN Eğitim Sen

Genel Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.