Öğretmenlerin, doğum sonrası yarım gün izin hakkı için açıklama

Öğretmenlerin, doğum sonrası yarım gün izin hakkı için açıklama

MEB, doğum sonrasında verilecek yarım gün izinlerde ders bütünlüğünün bozulmamasını istedi

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü doğum sonrasında kadın öğretmenlere verilecek yarım gün izin hakkıyla ilgili açıklama yaptı.

Memurlar.net olarak 25 Nisan'da yaptığımız haberde, doğum sonrası yarım günlük izin hakkının öğretmenlere nasıl uygulanacağı konusunda belirleme yapılması gerektiğine dikkat çekmiştik.

MEB'den yapılan açıklamada, öğretmenlerin çalışma saatlerinin diğer memurlardan farklı olduğuna dikkat çekilerek hem sınıf hem de diğer branş öğretmenleri için "ders bütünlüğü" bozulmayacak şekilde düzenleme yapılması gerektiği belirtildi.

Bu yazıyla birlikte, DPB'nin açıklayamayıp MEB'e bıraktığı konu, MEB tarafından da, genel ilkeler belirlenip illere bırakılmış olmaktadır.

İşte MEB'in resmi yazısı

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü
Sayı : 16833931-929-E.5155634 09.05.2016
Konu : Doğum Sonrası Günlük Çalışma Süresinin Yarısı Kadar İzin Kullanma

DAĞITIM YERLERİNE
Analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma talebinde bulunan öğretmenlerin haftalık ders programlarının, bu süreçte nasıl düzenleneceği hususunda yaşanan tereddütlerin giderilerek uygulamada birliğin sağlanması bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinin (F) fıkrasında; "Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 99'uncu maddesinde: "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir..." hükmüne yer verilmiş, 100'üncü maddesinde ise günlük çalışma sürelerinin tespitine ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6 Seri No'lu Kamu Personeli Genel Tebliğinin "Yarım Gün İzin Kullanımı" başlıklı üçüncü fıkrasının (d) bendinde; "Yarım gün izin hakkından yararlanan memurun günlük çalışma süresi, 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi uyarınca belirlenen günlük çalışma süresinin yarısı kadardır." açıklamasına yer verilmiştir.

Bakanlığımız, eğitim öğretimdeki hedefleri doğrultusunda uluslararası eğitim standartlarının yakalanması, her kademede kaliteli ve çağdaş eğitimin verilebilmesi için zamanın iyi kullanılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermek zorundadır. Bu bağlamda öğretmenler, görevlerini ders programları bütünlüğünde yerine getirmek durumundadır ve bu yönüyle çalışma saatleri, diğer devlet memurlarına göre farklılık arz etmektedir.

Bu çerçevede yarım günlük çalışma haklarını kullanma talebinde bulunan öğretmenlerin;
1- İkili veya tekli öğretim yapılan eğitim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin ders programlarının, günlük zorunlu çalışma süresi dikkate alınarak ders bütünlüğü bozulmayacak şekilde düzenlenmesi,
2- Diğer alanlarda görev yapan öğretmenlerin ders programlarının, günlük zorunlu çalışma süresi dikkate alınarak ders bütünlüğü bozulmayacak şekilde düzenlenmesi,
gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Hamza AYDOĞDU
Bakan a.
Genel Müdür

DAĞITIM:
81 İl Valiliğine
(İl Milli Eğitim Müdürlükleri)

www.memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.