Öğretmenlerin LGS yorumları ne oldu? Fen bilgisi, Türkçe, Matematik ne dediler?

Öğretmenlerin LGS yorumları ne oldu? Fen bilgisi, Türkçe, Matematik ne dediler?

Öğretmenlerin LGS yorumları ne oldu? Fen bilgisi, Türkçe, Matematik ne dediler? 1 milyon 300 bine yakın 8. sınıf öğrencisi bugün Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınava girdi. Öğretmenler, Fen Bilgisi'nin zor, Türkçe'nin ayırt edici olduğunu..

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) ortaokul 8. Sınıfta eğitim gören 1 milyon 246 bin 429 ögrenciye yönelik yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın iki oturumu da tamamlandı. Birinci oturumda, öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika yanıtlama süresi verildi. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru için 80 dakika süre verildi.

LGS merkezi sınavının soruları ve cevap anahtarları www.meb.gov.tr internet sitesinden yayımladı. 6 Şubat'ta Maraş merkezli yaşanan depremler nedeniyle LGS konuları sadece birinci dönemi kapsadı. Ögretmenler, sınavın genel itibariyle kolay olduğunu, belirleyici dersin Türkçe olduğunu anlattı.

'FEN BİLGİSİ ALANI GEÇMİŞ YILLARA GÖRE ZORDU'
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, öğretmenlerin verdiği bilgiye göre özellikle Fen Bilgisi sorularının geçmiş yıllara göre en zor sınavı olduğunu söyledi. Erdem, "Öğretmenlerimiz Fen Bilgisi ve Türkçe alanında soruların zor olduğunu söylediler. Diğer alanlarda öğrenciler soruları nispeten daha kolay çözdüler" dedi.

Erdem, deprem bölgesinden Bursa'ya gelen öğrencilerin sınava girmemiş olabileceğini belirterek, "Deprem bölgesinde durumun ne olduğunu zaten bilmiyoruz. Bursa'da da öğretmenlerimiz deprem bölgesinden gelen öğrencilerin sınava girmediklerini söylüyor. Yerel farklılıklar göz ardı edilerek bütün öğrenciler aynı eğitimi alıyormuş gibi sınava tabi tutuluyorlar. Ama ilçeden ilçeye, okuldan okula öğrencilerin aldığı eğitim fark ediyor. Özel okullar sınava yönelik çalışma yaparken devlet okullarındaki öğretmenlerimiz konuyu yetiştirmek için çabalıyorlar. Bu da öğrencilerin sınav başarısını etkiliyor" ifadelerini kullandı.

'GEÇMİŞ YILLARA GÖRE AYIRT EDİCİ OLDU'
İngilizce Öğretmeni Merve Yelken, "İngilizce dersi için akademik yıl boyunca düzenli çalışan, sözcük bilgisi ve bu sözcüklerin yer aldığı diyalog sorularına ağırlık veren öğrenciler başarı sağlayacaktır. MEB’in yayımladığı örnek sorularda gördüğümüz grafik okuma sorularını bu sınavda göremedik. Bu sınavda, geçmiş yıllardaki sınavlara göre özellikle soru yönergeleri ayırt edici oldu" değerlendirmesinde bulundu.

'SINAVIN BELİRLEYİCİ DERSİ TÜRKÇE OLMUŞTUR'
Türkçe Öğretmeni Şule Türkoğlu, "Türkçe dersinin, bu sınavı öncelikli olarak etkileyeceğini söyleyebiliriz. Dikkatin yanında bütüncül değerlendirmeyi de gerektiren sorularla karşılaştık. Anlam derinliği ve bütünlüğünü göz önünde bulundurmak gerekiyordu. Soruların zorluk seviyesi oldukça yüksekti. Çeldiriciler özenle kullanılmış. Benzer bir sınavı pandemi döneminde yapılan 2020 LGS’de de yaşamıştık. Konu dağılımına da baktığımızda okuduğunu anlama sorularına ağırlık verilen bu sınavın belirleyici dersi Türkçe olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Fen Bilgisi Öğretmeni Tuğba Batır, sayısal alanın orta kolaylıkta olduğunu söyledi. Batır, "Türkçe öğretmenleri sınavın belirleyici dersinin Türkçe olduğunu söylüyor. Matematik ve Fen Bilgisi alanında ise Milli Eğitimin verdiği kaynak kitaplardaki kolay olan soru şekilleri sınavda karşımıza çıktı. Sayısal alanda öğrencilerimizin soruları çözmekte zorlandıklarını düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

LGS merkezî sınav sonuçları 26 Haziran'da açıklanacak. (gazeteduvar.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.