OHAL inceleme komisyonu için adaylar belirlendi

OHAL inceleme komisyonu için adaylar belirlendi

Başbakan Binali Yıldırım, OHAL Komisyonu için adaylar belirlendi, güvenlik soruşturmaları yapılıyor dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, TRT ortak canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Siyasetçi, bürokrat, asker, polis ne varsa, biz gelen bilgilere göre gereğini yapıyoruz. Elimde bir şey var. Soruşturma kapsamında yargı mensuplarından, adli, idari yargıda görevli 2 bin 425 hakim ve savcı tutuklu şu anda. Yargıtayda görevli 100 üye tutuklu, atılmış ve tutuklanmış. Danıştaydaki 41 üye tutuklu, Anayasa Mahkemesinin 2 üyesi tutuklu, HSYK'da görevli 3 üye tutuklu. Ayrıca, yine bu soruşturmalar kapsamında 168 general, 7 bin 295 albay ve alt rütbeler, askeri öğrenciler, 10 bin 732 emniyet mensubu, 22 vali, 74 vali yardımcısı, 112 kaymakam, 26 bin 150 diğer memur, sivil olmak üzere 47 bin 128 kişi şu anda şüpheli olarak tutuklu. Ayrıca, 15 Temmuz 2016'tan beri 141 bin 547 şüpheli hakkında da işlem yapılmış. Üstüne üstlük 27 ilde 15 Temmuz ile ilgili 125 tane dava açılmış. Bu davalar görülüyor şu anda. Bırakalım, yargı işini yapsın."

Başbakan Binali Yıldırım, bu noktada yapılması gerekenin Kılıçdaroğlu'nun veya vatandaşların ellerindeki bilgileri, belgeleri savcılıklara ve mahkemelere vermek olduğunu belirtti. Yıldırım, "Onun dışında kafa karıştırmanın anlamı yok. Ben yadırgamıyorum, 'içerdeki FETO'cularla dayanışma içinde olacağını' söyleyen de Kılıçdaroğlu'ydu. Her nedense, FETO'culara toz kondurmuyor. Anlamak mümkün değil." dedi.

"ÖRGÜT, KAPALI BİR ÖRGÜT, İLİŞKİLERİ KARMAŞIK, ŞEFFAF DEĞİL"

"Başbakan olarak, FETÖ ile mücadele kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmalardan memnun musunuz? Bu örgüt, bütünüyle devletin bütün kanallarından temizlendi diyebilir misiniz?" şeklindeki soruya Yıldırım, "Eldeki imkanlarla yapılabileceğin en fazlasını yapıyoruz. Tamamıyla tasfiye edildi, hiçbir sorunumuz yok demek mümkün değil. Her gün yeni bir şey çıkıyor, her gün yeni bir iddia çıkıyor, her gün yeni bir belge çıkıyor, bilgiler akıyor. Buna göre işlemler yapılıyor. Zaman meselesi, bir süreçtir. Bugünden yarına bitecek bir şey değildir." yanıtını verdi.

Yıldırım, burada dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Burada çalışmayı yaparken, 40 yıllık bir birikimin sonucu bu. Titiz davranmak mecburiyetindeyiz. Suçlu ile suçsuzu birbirinden ayırmamız lazım. Örgüt, kapalı bir örgüt, ilişkileri karmaşık, şeffaf değil. O yüzden de o kadar kolay değil, beyazla siyah gibi değil. Zaman zaman hatalar oluyor mu oluyor. Bazen bürokraside başka bir meseleden dolayı aralarında husumet olanlar, birbirlerini şikayet ediyorlar. Buradan da mağduriyetlerin olduğu bilgisi geliyor. O yüzden de biz bir itiraz mekanizması kurduk. Kanunla kurduk. Bugünlerde adaylar belirlendi. Onların güvenlik soruşturmaları yapılıyor ve bunlar devreye girecek. Bu şekilde gelen bütün itirazlar değerlendirilecek. Haklı bulunanların hakları iade edilecek, bulunmayanlara da yargı yolu açılacak. Şu anda yargı yolu kapalı, OHAL olduğu için. Öyle bir imkan getiriyoruz. Bu imkanla inşallah yanlışlar varsa düzeltilecek.

Bu mücadele, bakınız 125 dava açıldı. Bu davada, müdahil olanlar olacak, buraya gelen ifade verenler olacak, itiraflar olacak. Dolayısıyla, onların ne getireceği, yeni şüphelilerin olup olmayacağını şu anda kestirmek mümkün değil. Olay, büyük bir olay."

TRT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.