Okul Müdürü, Velisi Olduğu Özel Okulda LGS Komisyonu Başkanı Olur Mu?

Okul Müdürü, Velisi Olduğu Özel Okulda LGS Komisyonu Başkanı Olur Mu?

Okul Müdürü, Velisi Olduğu Özel Okulda LGS Komisyonu Başkanı Olur Mu? MEB, LGS Sınav komisyonlarını nasıl belirliyor? İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından komisyon üyelikleri belirlenirken nelere dikkat etmeli?

Liselere Giriş Sınavı (LGS) yaklaşık 1 Milyon 800 bin öğrencinin girdiği ülkemizin en önemli seçme sınavı. En önemli seçme sınavı çünkü bu sınavın bir telafisi, toleresi yok.

İyi bir üniversite eğitiminin yolu iyi bir lise eğitiminden geçiyor. Ülkemizde iyi bir lise eğitimi için de LGS bir baraj.

Bu sınavda başarılı olarak homojen sınıflarda eğitim alma fırsatı tüm öğrencilerin gönlünü süslüyor. Kıymetli olan aynı akademik başarıda ve yüksek motivasyonda olan öğrencilerin bir arada bulunmaları eğitimin verimini artırıyor. Zira öğrenmenin büyük bir çoğunluğunu akran öğrenmesi oluşturuyor.

Ülkemizdeki her veli öğrencisinin iyi bir lise eğitimi almasını arzuluyor ve öğrencilerini bu sınava hazırlıyor. Üniversite sınavında başarılı olunmasa dahi bir sonraki yıl yeniden hazırlanma fırsatı var fakat LGS bu imkana sahip bir sınav değil. Öğrencinin en zor evresine ergenlik dönemine rast gelen lise eğitimi insan yaşamının en kritik zamanıdır. Bunun bir de hak edilen yerde geçirilmemiş olması bu problemleri daha da artırmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak üzerinde en yoğun durulması gereken sınav LGS’dir.

Pek çok aile ve öğrenci için bu büyük bir sınavdır. Çok uzun bir zamanı içine alan hazırlık süreci gerektirir. Zira yarışmalı bir sınavdır ve öğrenci akranları içerisinde hayal ettiği okula girebilecek bir sıralamada yer almalıdır.

2020 yılı sınavına girecek öğrenciler pek çok olumsuzluklar yaşadılar. Pandemi sürecinde birçok konu sınav müfredatından çıkarıldı. Az konudan seçme sınavı yapılması stresi daha da artıracaktır.

Bir de sınavın pandemi ortamında yapılması kaygısı öğrenciler üzerinde baskı oluşturmaktadır. Cüzi bile olsa sınavın tarihinin değiştirilmesi başka bir olumsuzluktur. Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde çalışma disiplini kayıpları ve motivasyon düşüklüğü de sınava tesiri olacak başka bir durumdur. Öğrencilerimizin kendilerini aldatılmış hissetmelerine sebep olacak en ufak bir zandan kaçınılmalıdır. Çünkü en önemli husus vatandaşın devlete olan güvenidir. Bu yıkılmamalıdır.

2020 LGS her öğrencinin kendi okulunda yapılacak. Bu öğrenciler adına çok rahatlatıcı çok doğru bir karardır.

Kimi özel okullarda ise sadece 15/20 sekizinci sınıf öğrencisi oluyor. Bu da okulda en fazla 5/6 öğretmenin görevlendirilmesi demek.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde özel bir okul için oluşturulan LGS sınav komisyonu başkanlığına aynı okulda öğrencisi (burslu olarak okuduğu iddia ediliyor) bir devlet  okulu müdürünün komisyon başkanı olarak görevlendirilmiş olması tüm dikkatleri bu meselenin üzerine çekti.

Şüphesiz bir okul müdürü, çocuğuna istediği okulda eğitim imkanı sağlayabilir. Bu imkan iddia edildiği gibi burslu olarak da sağlanabilir. 

Ancak; tüm hassasiyetlerin LGS üzerine yoğunlaştığı bir ortamda, bu okul müdürünün ilçesinde bulunan 100'ün üzerinde özel ortaokulu arasından kendi çocuğunun eğitim gördüğü (iddialar bu yönde) okula komisyon başkanı olarak görevlendirilmesi tesadüf müdür? 

Diyelim ki bu görevlendirme tamamen tesadüftür, peki bu durum etik midir?

Neresinden bakarsanız bakın, bizim Çankaya özelinden ifade ettiğimiz bu iddialar; aslında Türkiye genelinde özellikle özel okullarda yapılacak olan LGS sınavlarının dikkatle takip edilmesi gerektiği gerçeğini gözler önüne sermektedir.

Öğrencilerimizin emeği hepimize emanet. Hiçbir zan ve şüpheye sebep olmayacak bir sınav gerçekleştirilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum