Okullar Dershanelerden Öğretmen Transferi Yapacak!

Okullar Dershanelerden Öğretmen Transferi Yapacak!

Hem özel hem de devlet okulları, dershanelerden Türkçe, matematik, fizik, kimya, coğrafya ve geometri öğretmeni transfer etmeye hazırlanıyor. Özel okullar öğretmeni sözleşmeli alacak. Devlet ise Okul Aile Birliği Yönetmeliği'ne dayanarak öğretmen kiralaya

Dershanelerin gelecek yıl kapanacak olması başta liseler olmak üzere hem devlet hem de özel okullarda velilerde "Sınavlara nasıl hazırlanılacak?" kaygısı yarattı. Velilerin çocuklarının öğrenim gördükleri okullara "Çocuklarımızı sınavlara nasıl hazırlayacaksınız?" sorusu ise okulların "Dershanelerden öğretmen transferi" yapmalarına yol açtı. Özellikle Türkçe, matematik, fizik, kimya, geometri, coğrafya gibi derslerin öğretmenleri transfer ediliyor.

 

HİZMET SATIN ALACAKLAR

 

Hem özel hem de devlet okullarında başlayan "dershane öğretmeni transfer sezonu"nda özel okullar transfer ettikleri öğretmenlerle "sözleşme" imzalayarak kendi kadrolarına alıyor. Ancak özel okullar gibi "öğretmen alma" yetkileri olmayan Galatasaray, Kabataş, İstanbul (Erkek) gibi liselerin velileri ise çözümü Okul Aile Birlikleri aracılığı ile buluyor. Bu veliler Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nde "hizmet satın alma" maddesine dayanarak, öğretmen kiralama yolunu tercih ediyor. Gözde okullardan birinin Okul Aile Birliği yöneticisi, "Çocuklarımızı sınavlara hazırlamamız gerekiyor. Dershane öğretmenlerinden 'hizmet' kiralayacağız. Sigorta ve vergisini biz ödeyeceğiz. Çünkü bu öğretmenler sınava hazırlama konusunda deneyimli. Okul öğretmenleritest çözdürme konusunda onlar kadar tecrübeli değiller" diyor. Bu arada köklü okulların bazıları ise mezunlarının kurduğu vakıflar aracılığı ile öğretmen alma yoluna gidecek.

 

YABANCILAR DA KATILDI

 

Yabancı özel okullar da bu "transfer" sürecinin dışında kalamıyor. Bir yabancı özel lisenin müdürü "Sınavlara hazırlık gibi bir misyonumuz yok ama veliler yoğun baskı yapıyor. Çünkü bizde sayısal dersler yabancı dilde işleniyor. Öğrenciler bu dersler için dershaneye gidiyordu. Şimdi matematik, geometri, fizik gibi sayısal dersler için dershane öğretmenleri ile sözleşme yapacağız" diyor.

 

ÖĞRETMEN KİRALAMAK İSTEDİLER

 

Okulların uygulayacağı bir başka transfer yöntemini ise bir dershane kurucusu şöyle anlatıyor: "Test, kitap gibi yayınlarla ilgili hizmet satın almanın yanı sıra okullar öğretmen de kiralamak istiyorlar. Bu taleplerine yanıt vereceğiz. Çözüm şu. Öğretmenimize A okulunda haftada 10 saat çalışma izni vereceğiz, okul da bu izinle öğretmeni çalıştıracak. Biz öğretmeni görevlendirme yoluyla göndereceğiz, okul da hizmet satın almış olacak." Dershaneden sözleşmeli öğretmen transfer eden bir okul yöneticisi ise "Bu depremi gören birçok okul geçen yıl dershaneden öğretmen almaya başladı. Seçeneğimiz yok. Veli baskı yapıyor. Bunu karşılamazsak çocukları okuldan alıp dershaneden dönüşen okullara verecekler" diyor.

 

16 SAAT DAHA FAZLA DERS

 

Bu arada okullar öğrencileri için sınavlara hazırlık takviye kurslarını hafta içi ve hafta sonu ek ders koyarak yapacak. Özellikle lise öğrencilerinin haftalık ders saatleri en az 16 saat artacak ve 51 saate çıkacak. Bir okul yöneticisi bu durumu, "Öğrenciler hafta içi okuldan sonra ve hafta sonları nasıl dershaneye gidiyorlarsa bu kez de dersleri bittikten sonra okuldan ayrılmayacak. Onlar için değişen bir şey olmayacak. Dershane yerine okullarında kurs alacaklar" diyor.

Okullar Öğretmen Transferi Yapacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.