On Binlerce Öğretmen Norm Fazlası Olacak!

On Binlerce Öğretmen Norm Fazlası Olacak!

Dershanelerin kapanmasına az bir zaman kala temel liselere kayıt için öğrenciler ve veliler kuyruğa girmiş durumda. Devlet liselerindeki öğretmen ve öğrenciler ne olacağını kara kara düşünüyor.

elecek yılla birlikte artık dershaneler kaldırılacak ve yerine temel liseler gelecek. Bu dönüşüm esnasında birçok problem ise yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Temel Liselerin uygun fiyat politikalarıyla adet öğrenci ve velilerin akınına uğramış durumda. Dershaneye verdikleri ücreti Temel liselere vererek çocuklarının özel okulda okuyormuş gibi eğitim görmelerini sağlıyorlar. Bu durum devlet liselerini ise bir bilinmeze sürüklüyor. Binlerce öğrenci devlet liselerinden temel liselere geçiş yapıyor bu arada da on binlerce öğretmen norm fazlası oluyor.

MEB Dershaneleri dönüştürme yoluyla kapatma kararının arkasında hiç de görünmeyen ve bilinmeyen bir sorunla karşılaştı, bu sorun MEB'ce öngörülmüş mü bilinmez iken aklımıza da acaba MEB bu sorunu biliyordu da bilmiyormuş gibi davranıp, Temel Lise sorunu, bilinçli olarak yapılan bir durum mu?

Bu iki bilinmez denklemi önümüzdeki günlerde MEB'in atacağı adımlarda göreceğiz. Sorun büyürken MEB'in halen önümüzdeki yıl ne olacak sorusuna bir cevap vermiş değil. Buda MEB adım adım birileri kaosa mı sürüklüyor sorusunu aklımıza getiriyor.

Dershanelerin Temel Liselere dönüştürülmesi ile birlikte, bu günlerde Temel liselere ön kayıtlar başlamış ve devam etmektedir. On binlerce öğrenci temel liselere akın ediyor ve ön kayıt avantajlarından yararlanmak için adeta yarış yapıyor.

Aldığımız duyumlara göre bir çok dershane ön kayıt kontenjanlarını doldurmuş vaziyettedir. Temel Liselere Ankara ve İstanbul gibi büyük illerde  yoğun talep var ön kayıtlar 7-21 bin TL’den başlarken diğer illerde ve büyük ilçelerde 4 ila 8 bin lira aralığında ön kayıtlar yapılıyor. Ekonomik durumu iyi olan öğrenciler özel sınıflara  21 bin TL ye kayıtları alınmaktadır. bunun adı düpedüz eğitim fırsatçılığı ve vurgunudur.

Temel Liselere öğrenci ve velilerin akın etmesinin en başlıca sebeplerinden birincisi, öğrenci seçmeli ders yükünden, sınıf geçme, kötü not alma ve devamsızlık gibi kaygılardan uzak stressiz sadece üniversiteye hazırlanacak olması, en cazip tarafıdır.

Bu nedenle MEB ne yaparsa yapsın ama bir an önce bu göç akınına bir çözüm bulmalıdır. Evet yanlış duymadınız, seçmeli ders, devamsızlık, not kaygısı, mezuniyet kaygıları olmadan öğrenciniz sınava özel olarak hazırlanacak denilmektedir ve velinin en cazip gördüğü her şey sunulmaktadır. Bu da talep patlamasına neden oluyor.

Devlet liselerinde seneye sadece ekonomik durumu kötü olan kişilerin çocukları okulda kalırken, ekonomik  durumu iyi olan öğrencilerin tamamı temel liseye gideceği gerçeği ortadadır. Açık olan ve ortada olan bir gerçek daha var ki buda fakir öğrenciler devlet liselerinde kalacak, buda adaletsiz bir yarışı beraberinde getirecektir.

Adaletsiz bir yarış başlayacak  bir tarafta temel lise altında dershaneler, diğer tarafta ise, devlet lisesinde angarya seçmeli derslerle devam devamsızlık ders geçme yazılı, sözlü sınavı gibi kaygılar içerisinde sınava hazırlanmaya çalışan ve uğraş verecek öğrenciler. Sizce bu yarış ne kadar adil olacak ki?

MEB bir an önce çözüm getirmeli ve binlerce gençlerimizin mağduriyetine bir an önce çözüm sunmalıdır. Eğer varsa bir çözümü hemen kamuya açıklamalar yaparak ne yapmak istediğini projesini bir an önce açıklamalıdır.

Öğretmenlerde tedirgin ve kaygılı, liselerin boşalması ile birlikte öğretmen norm fazlalıkları oluşacak ve binlerce norm fazlası öğretmen sınıf dışına atılacak ve atıl durumda kalacaktır.

MEB dershaneciliği ortadan kaldırmak yerine isim değişikliği adı altında yeniden ihdas mı ediyor sorusunu sormamak mümkün değil gibi. Yüzbinlerce veli bakanlıktan açıklama bekliyor. mebogretmen.net

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum