Önemli olan yükseköğretimde kalite

Önemli olan yükseköğretimde kalite

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya yükseköğretimde kalite konusunun en önemli sorun olduğunu belirterek "Üniversitelerin kalitesini artırmak için dört koldan çalışıyoruz" dedi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimde kalite konusunun en önemli meseleleri olduğunu söyledi. İstanbul'da düzenlenen 4'üncü İslam Dünyası Kalite Güvencesi Ajanslar Birliği Genel Kurulu ve Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Çetinsaya "Önümüzdeki yıllarda da Türk yükseköğretiminin en önemli meselelerinden biri bu konu olacak. Bu bakımdan biz 4 koldan çalışıyoruz. Bologna sürecinin Avrupa yükseköğretim alanının en önemli katılımcılarından biriyiz. Ödevlerimizi hakkıyla yapmış bir ülkeyiz. Şimdi bütün dünyaya açılıyoruz" dedi. 

HAYAT BOYU ÖĞRENME 
İslam ülkelerindeki üniversitelerin küreselleşmenin getirdiği dinamiklere uyumu konusunu önemsediklerini ifade eden YÖK Başkanı Çetinsaya, "Öğrencileri 21'inci yüzyılın meseleleriyle yüzleştiklerinde üstesinden gelebilecekleri bilgi, beceri, yeteneklerle donatmak. Herkes bunun peşinde. Ayrıca hayat boyu öğrenme fenomeni var karşımızda. Çünkü küresel ekonomi bize hayatımız boyunca birkaç kere meslek değiştirmemiz gerektiğini, birkaç kere bildiklerimizi tazelememiz gerektiğini söylüyor. Sadece yükseköğretim çağındaki nüfusa değil 30'lu-40'lı yaşlarındaki nüfusa da eğitim sağlamamız gerekiyor. Onları tekrar yüksek öğretimle tanıştırmamız, yeni beceriler aktarmamız gerekiyor" diye konuştu. 

48 BİN ÖĞRENCİNİN TERCİHİ TÜRKİYE
Ülkelerinden binlerce kilometre uzakta okumayı göze alıp Türkiye'yi tercih eden yabancı öğrenci sayısı bu sene 48 bin 183 oldu. YÖK verilerine göre, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin 33 bin 431'ini erkek, 14 bin 752'sini kızlar oluşturdu. Uyruğa göre öğrenci sayılarına bakıldığında ise ilk sırayı 6 bin 941 ile Türkmenler aldı. Türkmenleri 6 bin 901'le Azerbaycan, 4 bin 343'le İran ve 4 bin 3'le KKTC takip etti. Ayrıca Türkiye'ye bin 231 Bulgaristan, bin 143 Almanya, bin 99 Yunanistan, 956 Moğolistan, 812 öğrenci de Afganistan'dan geldi. Barbados, Burkina Faso, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Grenada, Küba, Ukrayna ve Umman'dan ise bir öğrenci Türkiye'de okumayı tercih etti. 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLK SIRADA
Yabancı uyruklu öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitelerin başında İstanbul geldi. İstanbul Üniversitesi 3 bin 51 yabancı uyruklu öğrencinin tercihi oldu. 2 bin 146 kişi Marmara Üniversitesi'ni seçti. 

YAŞAR ÖZAY - SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.