Özel eğitime beş yılda 70 milyar dolar akacak

Özel eğitime beş yılda 70 milyar dolar akacak

Hükümet, son iki yılda yüzde 100 büyüyen ve bu yıl sonunda 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen özel eğitim sektörünün önünü açmak için düğmeye bastı. Önümüzdeki 5 yılda özel eğitim için yapılacak harcamanın toplamı 70 milyar dolara (200 milyar l

OKUL SAYISI ARTIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl özel okula gidecek öğrenciler için teşvik uygulaması başlattı. Bu kapsamda ilk kez 2014 yılında 168 bin öğrenci için devlet bütçesinden 600 milyon TL teşvik verildi. Bu sene ise 230 bin öğrenci için 1 milyar 300 milyon TL teşvik ödendi. Desteklerle birlikte özel okul sayısı son 3 yılda 4 bin 300'den 8 bin 316'ya çıktı. MEB, geçtiğimiz ay yayınladığı 2015-2019 strateji planında özel eğitiminin oranını yüzde 12'ye yükseltmeyi hedefledi. 2015 yılında 8 binden fazla özel okulda 1.1 milyon öğrenci eğitime başladı. Özel okulda okuyan bir öğrencinin yıllık, eğitim, yemek ve servis masrafı ortalama 16 bin TL olarak hesaplandı. Bu yıl 1.1 milyon öğrenci için 17.5 milyar TL'lik özel okul harcaması yapılacak. 5 yıllık büyüme projeksiyonunda, okul, yemek, servis harcamaları, kırtasiye ve devlet teşvikleriyle birlikte özel eğitim sektörüne toplam 200 milyar TL harcama yapılması bekleniyor.

İSTİHDAMA KATKI

Teşvikler sayesinde orta gelir grubundaki ailelerin çocukları da özel okulda okuyabilecek. Artan özel okul sayısı öğretmen adayları için devleti tek seçenek olmaktan çıkaracak. Satranç, halk oyunları, drama gibi alanlarda usta eğiticilere de iş imkanı sunulacak. Özel öğretim yemek ve servis sektöründe de büyümeyi getirecek.

FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ÖNÜ AÇILDI

Özel okullaşmadaki artışın eğitimin özelleşmesi şeklinde yorumların tek taraflı bakmaktan kaynaklandığını belirten, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "Türkiye eğitimde niceliksel doyuma ulaştı. Bundan sonra eğitimde kaliteyi hedefliyoruz" dedi. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı İbrahim Taşel ise, "Devletin özel öğretim teşviği sektörün önünü açtı. Teşvikler eğitimde fırsat eşitliğine de yarıyor" diye konuştu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum