Panama belgeleri ikinci kısım-Türkler de var

Panama belgeleri ikinci kısım-Türkler de var

Yeni kayıtlarda kayıtlarda Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), birçok kişi ve şirketin off-shore yatırım faaliyetlerini ortaya çıkaran "Panama belgeleri"nin ikinci kısmını yayımladı.

Dünyanın en büyük "off-shore" hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca'dan sızdırılan Panama belgelerine 214 bin şirkete ait yeni kayıtlar eklendi.

ICIJ'nin internet sitesinde ülkelere göre arama yapılabilen veri bankası formatında yayımlanan kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 ve Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.


Tam liste için tıklayın


Panama belgeleri bazı zenginlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi sorumluluklarından kaçındığını göstermişti. Belgeler Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca'dan kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılmıştı. Şirket herhangi bir yasadışı faaliyette bulunmadığını savunuyor.

Geçen hafta şirket veritabanının kamuya açılmasını önlemek için mahkeme kararı aldırmıştı. Ancak belgeleri elinde bulunduran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) kararı göz ardı etti.

TÜRKİYE'DEN DE İSİMLER VAR

Daha önce ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkartmıştı. Panama Belgeleri'nin ikinci bölümünde arama yapıldığında da Türkiye'den de önemli isimlere rastlanıyor. İşte o isimler:

Koç Holding
Vuslat Doğan Sabancı
Ömer Sabancı 
Cemre Birand
Mehmet Ali Birand
Çalık Enerji A.Ş.
Altınbaş
İnan Kıraç
ENKA
Tuncay Özilhan
Zorlu Holding
Serdar Bilgili

Tam liste için tıklayın

İŞTE BAZI BELGELER

Rahmetli Mehmet Ali Birand ve eşi İsviçreli bir yatırım firması aracılığıyla ortak oldukları şirket ile belgelerde.

Galatasaray'ın eski başkanı Adnan Polat'ın da British Virgin Islands'da off-shore şirketi var.

İnan Kıraç'ın hem Montaigne holding'teki hissesi hem de lehdarı olduğu bishopsgate şirketi nedeniyle iki yerde ismi geçiyor.

OFFSHORE ŞİRKETLERİ

Offshore şirketleri yasadışı değil ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklamak, ayrıcı vergi ödememek için kullanılıyorlar.

11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'a verilmişti.

Gazete belgeleri ICIJ'la paylaşmış, aralarında BBC muhabirlerinin de bulunduğu yüzlerce gazeteci üzerinde çalışmış ve bilgiler geçen ay kamuoyuyla paylaşılmıştı.

 
Memurlar.Net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.