Paralele karşı Maarif Vakfı

Paralele karşı Maarif Vakfı

Yurtdışında okul ve yurtlar açıp okulöncesi eğitimden üniversite sürecine kadar burs verecek İstanbul merkezli Türkiye Maarif Vakfı kuruldu. Vakfın, okul açtığı yerlerde Türkiye'den herhangi bir kurum birim oluşturamayacak. Vakfa, Milli Eğitim Bakanlığı b

İSTANBUL merkezli Türkiye Maarif Vakfı'nın kuruluş yasası önceki gece Meclis'te kabul edildi. Muhalefet, tanınan yetki ve olanaklar nedeniyle 'paralel bakanlık' diye nitelediği vakıfla ilgili, "Gülen Cemaati'nin yurtdışındaki boşluğu mu doldurulacak" sorusunu yöneltip, "Yeni bir cemaat yapılanması olacak" eleştirisini getirdi. Yasaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden de 1 milyon lira aktarılacak vakfın özellikleri şöyle:

OKUL VE YURTLAR AÇACAK

Yurtdışında, insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak. Yurtiçi de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirecek, bilimsel araştırmalar ve araştırma, geliştirme çalışmaları yapacak, yayınlar, metotlar geliştirecek, faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütecek.

KADROLARINI YETİŞTİRECEK

Okulöncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak, yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler ile bunların devamı sayılacak kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri, bakanlıkça uygun görülen eğitim amaçlı internet sitesi gibi yayın organları, yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler kuracak.

Bilimsel araştırmalar, araştırma-geliştirme çalışmaları gerçekleştirecek, çalışmalara destek olacak, bu çerçevede süreli, süresiz yayınlar yapacak, sempozyum, konferans ve çalıştaylar düzenleyecek, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunacak.

m Eğitim kurumlarında eğitmenlik, okutmanlık, danışmanlık ve akademisyenlik gibi görevleri üstlenecek kadroları yetiştirmek amacıyla eğitim tesisleri kuracak, eğitim programları düzenleyecek, dünyanın farklı yerlerinde bu eğitim programlarına katılımı teşvik edecek, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları maddi olarak destekleyecek.

ŞİRKET KURUP İŞLETEBİLECEK

Bütün bu faaliyetleri yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurtiçi ve yurtdışından nakdi, ayni yardım kabul edebilecek, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurup ortak olabilecek. Bu faaliyetlerini tek başına, tüzel ya da gerçek kişilerle ortaklıkla yapabilecek, gerektiğinde sadece tanıtım amaçlı faaliyetlerde de bulunabilecek.

Yurtiçi ve yurtdışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve ortak olabilecek. Kurumlar, veraset ve intikal, damga ve emlak vergileri ile harçlardan muaf olacak. Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi, resim ve harç istisnalarından yararlanacak olan vakfa yapılacak bağış ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilecek.

Karar organı olan 12 kişilik mütevelli heyetinin 4 üyesini Cumhurbaşkanı, 3 üyesini Bakanlar Kurulu atayacak, diğer üyeler de 2'si Milli Eğitim Bakanlığı'ndan olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak. Mütevelli Heyet üyeleri 72 yaşına kadar görev yapacak.

ÜYELERİNE DİPLOMATİK PASAPORT

Vakfın bir başkan ve altı üyeden oluşacak yönetim kurulunu bu heyet atayacak. Vakıf organlarında görev alanlar pasaport yasası açısından Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilciliklerinde görevlendirilen müşavirlere tanınan haklardan yararlanacak. Pasaport yasasına göre dış temsilciliklerde görevlendirilen müşavirlere halk arasında "kırmızı pasaport" olarak bilinen diplomatik pasaport veriliyor. Yasanın dün geceki görüşmeleri sırasında MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, "Ben yıllarca valilik yaptım, son pasaport değişikliğine kadar bu devlet bana diplomatik pasaport vermiyordu" eleştirisini getirdi.

'DIŞA AÇILMA PROJESİDİR'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM'deki görüşmeler sırasında vakfı, "Gerçekten yurtdışında ülkemizi hakkıyla tanıtacak, ülkemizin eğitim alanında temsilciliğini yapacak eğitim kurumlarını hayata geçirmek için kurduğumuz Maarif Vakfı ülkemizin yüz akı olacaktır, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Maarif Vakfıyla nitelikli, evrensel kriterlere uygun, rekabet edebilir bir eğitim hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Kurulan vakıf bize bu gerekli esnekliği sağlayacaktır. Milletlerarası medeniyet yarışı bilimsel, kültürel ve eğitim alanında devam etmektedir, Türkiye de bu yarışın bir parçasıdır. Bu, aynı zamanda bir dışa açılma projesidir" sözleriyle savundu. (Hürriyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.