Şanlıurfa Millî Eğitim’nden Adrese Teslim Deneme Sınavı

Şanlıurfa Millî Eğitim’nden Adrese Teslim Deneme Sınavı

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Coşkun, uygulamalarıyla devlet okullarındaki öğrencilerin özel okullara yönelmesine neden olduğu iddia edilen Şanlıurfa Millî Müdürlüğü’nün yeni bir skandala imza attığını belirterek, il merkezinde...

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Coşkun, uygulamalarıyla devlet okullarındaki öğrencilerin özel okullara yönelmesine neden olduğu iddia edilen Şanlıurfa Millî Müdürlüğü’nün yeni bir skandala imza attığını belirterek, il merkezinde sınavla öğrenci alan tüm okulların bulunduğu bir eğitim kampüsü öğrencilerine uygulanmak üzere özel bir lise ile beraber bir deneme sınavı uygulandığını söyledi.

Öğrencilerin sınava hazırlanmaları noktasında sponsor bulunarak çeşitli çalışmaların yapılmasının normal karşılanabileceğini kaydeden Coşkun, “Bu tür çalışmalarda sponsor bulunması durumunda deneme sınavı kitapçığının ilgili bölümlerine sponsor firmanın/okulun logosuna yer verilmesi, katkılarından dolayı firmaya teşekkür edilmesi ile beraber sınavın Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanması doğru olandır. Ancak sınav kitapçığı incelendiğinde deneme sınavının asıl sahibinin özel okul olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır. Kitapçığın her yerini süsleyen özel okul reklamının yanında İl Millî Eğitim Müdürlüğü küçük puntolarla ve logosunun kullanılmasıyla ancak yer bulmuştur. Bu hâliyle kitapçığa bakıldığında sanki İl Millî Eğitim Müdürlüğü bir özel okulun deneme sınavına sponsor olmuş gibi görünmektedir” dedi.

“Telefon numarası ve kurum kodu yazılı olmayan optik formlar değerlendirilmeye alınmayacaktır’ uyarısıyla izahı imkânsız bir uygulama yapılmıştır

Skandalın bununla da sınırlı olmadığını kaydeden Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okullara sınavı uygulayan özel okul her öğrenci için bastırdığı formda ‘Doldurulması zorunlu alanlar’ bölümü altında öğrenci kişisel verilerinden olan telefon numaralarını da istemiştir. Formun alt kısmında yer alan notta ise ‘Telefon numarası ve kurum kodu yazılı olmayan optik formlar değerlendirilmeye alınmayacaktır’ uyarısıyla izahı imkânsız bir uygulama yapılmıştır. Özel teşebbüsün Millî Eğitim’e sağladığı katkılar yadsınamaz. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli teşviklerle özel okulların katkısını artırmak istediği de bilinmektedir. Yalnız Şanlıurfa’da yaşanan hadise bunlarla izah edilebilecek bir husus değildir. Daha önceki aylarda il genelinde yapılan bilim şenliğinde de ziyaretçilerin önemli bir kısmının özel okulların reklamlarını çok abartılı bulduğu bilgisi bize ulaşmıştır.”

Cevap bekleyen sorular

Coşkun, “Bu okullarda illerin en başarılı öğrencilerinin bulunduğu gerçeğinden hareketle, özel sektöre kaynak oluşturmak amacı güttüğü söylenebilir mi? Öncelikle öğrencilerin kişisel verilerinin paylaşılması ne kadar doğrudur? Her ilde sayıları her geçen gün artan özel okullar arasında pozitif ayırımcılık yapıldığı izlemini doğurmaya İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün hakkı var mıdır? Bahse konu özel okulla, İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nde görevli herhangi bir personelin yakınlığı veya ortaklığı var mıdır?” diye sordu.

img-20181126-wa0008.jpgimg-20181126-wa0009.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.