SBS sonrası ne olacak?

SBS sonrası ne olacak?

OKS, ardından üç aşamalı SBS ve bu yılki tek SBS yerini şimdi 36 sınavlık bir sisteme bırakıyor.

Nuran ÇAKMAKÇI-Hürriyet

Öngörülen sisteme göre bu yıl 8’inci sınıfa geçen bir ortaokul öğrencisi liseye geçiş için aralık ve nisan aylarında ortalama 12 sınava girecek. Daha sonraki yıllarda ortaokul 6 ve 7’nci sınıflar da sisteme dahil olacak. 

Yeni sınav sistemi ne zaman başlıyor?

Bu yıl. Liseye geçişte uygulanacak yeni sisteme göre öğrenciler aralık ve nisan aylarında olmak üzere bir yılda toplam 12 sınava girecek. Bu sınav sonunda tercihi İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi gibi okullardan yana ise bir sınava daha girmek zorunda kalacak.

2013-2014 öğretim yılında kaçıncı sınıflar girecek?

8’inci sınıfta öğrenim görecek öğrenciler.

Hangi derslerden merkezi sınav olacak?

Yeni sisteme göre Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji , Yabancı Dil (İngilizce) derslerinin 2. Sınavı, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin son sınavı bakanlık tarafından merkezi sistemle yapılacak. Sorulacak soru sayıları, ağırlıklı katsayıları ve puanlama yöntemi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Sınav nasıl yapılacak?

Test usulü. Testte yanlışlar doğru cevabı etkilemeyecek.

Hangi dersten, kaç soru sorulacak?

Henüz belli değil.

Sorular nasıl hazırlanacak?

MEB, müfredat programına göre sınav tarihine kadar işlenmiş olan ünite ve konulara göre soruları hazırlanacak. Ancak öğretimde sarmal sistem uygulandığından Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve Yabancı Dil derslerinden 5., 6. ve 7. sınıf konuları ile ilgili eksiği olan öğrencilerin bu bilgilerini tamamlaması gerekiyor.

ÖĞRETMEN KANAATİ YÜZDE 40 ETKİLİ

Liselere yerleştirme nasıl yapılacak?

8. sınıflar için; Liseye Yerleştirme Puanı= %60 Merkezi Sınav+%40 Okul Başarısı (öğretmen kanaati). Her öğrenci yıl sonunda belirlenecek Liseye Yerleştirme Puanı ile gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Tercihler MEB tarafından değerlendirilerek öğrenciler puanına uygun okula yerleştirilecek.

Öğretmen kanaat notu bazı suiistimallere neden olmayacak mı?

Öğretmene bırakılan yüzde 40 oranı eğitimcileri endişelendiriyor. Özel derse teşvik edebilir. Ve eşitsizliğe neden olabilir. 

Ortaokul 6 ve 7’nci sınıflar ne zaman sınava girecek?

2014–2015 öğretim yılından itibaren 6 ve 7’nci sınıflarda da yeni sistem uygulaması başlayacak.

8’İNCİ SINIFTA ETKİ YÜZDE 70

Sınav puanlarının yerleştirmeye etkisi nasıl olacak?

Merkezi sınavlar öğrencilerin liselere yerleştirme puanını her sınıf düzeyinde yüzde 60 oranında etkileyecek. Sınıf puanı= % 60 Merkezi Sınav+% 40 Yıl Sonu Başarı Puanı. Sınıf puanlarının, Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’na etkisi, 6’ıncı sınıflarda yüzde 10, 7’nci sınıfta yüzde 20, 8’inci sınıfta yüzde 70 olacak.  OYP = %10 SP6 + %20 SP7 + %70 SP8

Öğretmenlerin görev yerini değiştirmek sınav güvenliği için yeterli olacak mı?

Büyük şehirlerde bile sınav günü öğretmenler değişse de okul yöneticileri okullarında olacaklar. Küçük yerleşim birimlerinde (köylerde, mezralarda), öğretmenlerin yer değiştirmesinde sorun yaşanabilir. Suiistimallerin ortaya çıkmasına veya bu konuda haklı ya da haksız şikayetler olabilir.

Telafi sınavına giren öğrenciler aynı soruları mı yanıtlayacak?

Bu konuda netlik yok. Ama aynı soruların sorulması haksızlıklara neden olur. Ayrı bir sınav hazırlanması da öğrencinin farklı zorluk derecesinde hazırlanması demek. 

Öğrenciler bulundukları illerin dışındaki okulları tercih edemeyecek mi?

Henüz açıklama yapılmadı. 8. sınıfı bitiren öğrenciler başarı durumlarına göre il içinde bir sıralamaya tabi tutulacak. Adaylara farklı illerden de tercih yapma şansı verilmesi gerekiyor.

Bu yıl yapılacak 6 sınavın da Aralık ayında olması planlanıyor. Hepsi aynı anda mı, farklı zamanlarda mı yapılacak?

Henüz belli değil.

Haberin devamı için tıklayınız

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.