SBS yerine 36 sınav geliyor, eğitimciler endişeli

SBS yerine 36 sınav geliyor, eğitimciler endişeli

Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) bu yıl son kez yapılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), merakla beklenen yeni sınav modelini belirlediği ifade ediliyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre;

HASAN KARALI -BURCU ÖZTÜRK - ANKARA, İSTANBUL
Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) bu yıl son kez yapılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), merakla beklenen yeni sınav modelini belirlediği ifade ediliyor. Buna göre sistem hayata geçtiğinde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, Türkçe, fen, matematik, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü derslerinden toplam 36 merkezî sınava girecek. Geçiş dönemi olarak kabul edildiği için 5. sınıfta sınav yapılmayacak. Test usulü sınavlar, aralık ve nisan aylarında düzenlenecek. Değerlendirme ve sıralamanın her il için ayrı yapılması planlanıyor. Başarı notunun ‘ortak sınav notlarının yüzde 60’ı, öğretmen kanaat notunun yüzde 40’ı’ şeklinde oluşturulacağı da kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında. Ancak eğitimciler, bu formüldeki ‘kanaat’ oranını yüksek buluyor ve bu yeni yaklaşımın öğrenci-öğretmen-veli arasında gerginlik oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Bakanlık, sistemin stressiz olacağını ifade ederken eğitimciler müfredat uyumsuzluğu, şişirilmiş notlar, güvenlik, sahte rapor alımı, öğretmen yetersizliği gibi birçok problemi beraberinde getireceği endişesi taşıyor. Yeni sistemde şu anki 7. ve 8. sınıfların kaç sınava girip hangilerinden sorumlu olacakları konusu da muamma.

 Milli Eğitim Bakanlığı, son kez yapılan SBS’nin ardından yeni sınav sistem şeklini belirledi. 4 milyon öğrenciyi ilgilendiren sınavla ilgili belirsizlikler eğitimcileri de endişelendiriyor. Yeni sistemin müfredat uyumsuzluğu, şişirilmiş notlar, güvenlik sıkıntısı, sahte rapor alımı, öğretmen yetersizliği gibi birçok sıkıntıyı da beraberinde getireceğine dikkat çekiliyor.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.