Seçmeli dersleri öğrenciler seçer, okul yöneticileri değil!

Seçmeli dersleri öğrenciler seçer, okul yöneticileri değil!

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğrencilerin seçmeli dersleri seçmediği durumda okul yönetimlerinin onların yerine seçmesini istediği yönünde okullara yazılar gönderdiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıkladı. Eğitim ve Bilim Emekçilerin Sendikası (Eğitim Sen), seçmeli derslerin belirlenmesine ilişkin açıklama yaptı.

Eğitim Sen, pandemi nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı, öğrencilerin eğitime erişim sorunu yaşadığı bir dönemde, seçmeli derslerin belirlenmesi ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

OKUL YÖNETİMİ ÖĞRENCİLER ADINA DERS SEÇECEK

"MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir" diyen Eğitim Sen, okullara gönderilen yazıda öğrencilerin seçmeli ders seçmediği hallerde ders seçimini okul yönetiminin yapılmasının belirtildiğine dikkat çekti. Açıklamada, "Pandemi koşullarında bu kararın nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını tahmin etmek zor değildir" ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yaptığı ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ ettiklerini hatırlatan Eğitim Sen, bu dönemde de benzer uygulamaların olması halinde, velilerin Eğitim-Sen şubelerine başvuru yapmasını istedi.

'ZORUNLU SEÇMELİ' HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR

Eğitim Sen, açıklamasında şunları ifade etti:

"Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her seferinde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemek çelişkili bir durumdur. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi gibi uygulamalar kabul edilemez.

Seçmeli dersler, öğrencilerin hayata hazırlanması, ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması açısından elbette önemlidir. Seçmeli derslerin okul programlarının ayrılmaz bir parçası olarak öğrencilerin gelişimlerine destek olması, ayrıca bilişsel (bilgi, beceri), duyuşsal (ilgi, tutum) ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması gerekmektedir.

Çoğu zaman öğretmen ve derslik yokluğu gerekçe gösterilerek bazı seçmeli derslere sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri ile dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Özellikle dini içerikli bazı derslere yönelik olarak gündeme gelen ‘zorunlu seçmeli ders’ uygulamasına kesinlikle izin verilmemelidir.

Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Eğitim Sen olarak, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.