Sınav çetesi 250 kişiyi memur yaptı

Sınav çetesi 250 kişiyi memur yaptı

İzmir Polisi, "Joker" denilen başarılı öğrencileri para karşılığında başka kişilerin yerine ÖSS, YGS, LYS, ALES, ÜDS, KPSS, KPDS ve DGS gibi sınavlara sahte kimlik düzenleyerek sokan suç örgütüne yönelik düzenlediği 3'üncü operasyonda, 15 kişiyi gözaltına

İstanbul, Ankara, Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu illerde gerçekleştirilen operasyonda, 70 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildirildi. Bir üniversite öğrencisinin ihbarı ile başlayan operasyonda, gözaltına alınan zanlıların bugüne kadar yerine sınava girdiği kişilerden 250'sinin memur olmasını sağladığı iddia edildi.

2 yıldır sınav çetesine yönelik yapılan üç operasyon sonucu gözaltına alınan zanlıların tüm mal varlıklarına mahkeme kararınca el konulurken, bugüne kadar el konulan para miktarının 10 milyon lirayı bulduğu ileri sürüldü.

JOKERLİK YAPIP PİŞMAN OLAN ÜNİVERSİTELİNİN İHBARIYLA ORTAYA ÇIKTI

Sınav çetesine yönelik operasyon, ÖSS ve KPSS'de iki kez jokerlik yaptıktan sonra pişman olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla 2 yıl önce başladı.

Gizli tanık da olan öğrenci, kredi kartı borçları sebebiyle sıkıntı yaşadığı dönemde bunu bilen bir arkadaşının, "Başkasının yerine ÖSS'ye girerek karşılığında para alabileceği" teklifinde bulunduğunu anlattı.

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 7 Temmuz 2012 günü KPSS sınavı sırasında İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara'da düğmeye bastı.

TERÖR SUÇLARINDAN KAYITLARI VAR

İlk operasyonda 34 kişi, Kasım 2012'de düzenlenen ikinci dalgada ise 9'u kamu görevlisi 19 kişi gözaltına alındı. İlk operasyonda 17 joker, sınavdayken suçüstü yakalandı. 22'si tutuklu 60 sanık hakkında, hazırlanan iddianame, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. M.K.Ö. liderliğindeki örgütün 1999 yılından bu yana sahte belgelerle sınavlara 'joker' tabir edilen kişileri soktuğu belirtildi.

M.K.Ö. hakkında, 50 ayrı sahtecilik, suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak tehdit gibi suçlardan 396,5 yıl hapis cezası istendi. Gözaltına alınanların çoğunun terör örgütü suçlarından kaydı olduğu belirtildi.

JOKERLERE 5, LİDERE 15 BİN LİRA

Ayrıca araştırmalar sonucu sahte kimliklerle başkasının yerine sınava giren jokerlere örgütün 2-5 bin TL ödeme yaptığı, ÖSS ya da KPSS gibi sınavları kazandırdığı kişilerden de 20-30 bin TL arasında para aldığı tespit edildi. Çete liderinin ortalama olarak aldığı 20 bin liradan 5 bin lirasını jokere, 15 bin lirasını ise kendisine aldığı bildirildi.

GAYRİMENKUL ZENGİNİ

Operasyonlar sonrası tutuklanan örgüt lideri M.K.Ö.'nün beş bankada bulunan hesapları polis tarafından incelemeye alındı. M.K.Ö.'nün banka hesaplarına 2006-2011 yılları arasında farklı kişiler tarafından 1 milyon 523 bin lira yatırıldığı ve 1 milyon 418 bin liranın çekildiği belirlendi. Örgüt liderinin herhangi bir kayıtlı iş yapmadığı, vergi mükellefi olmadığı ve Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 40 gayrimenkul kaydı bulunduğu tespit edildi.

70 KİŞİLİK GÖZALTI KARARI

İki operasyonundan sonra araştırmalara devam eden İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yerlerine başkalarını sınava sokarak devlet memuru olan kişilerin de aralarında bulunduğu 70 kişilik bir gözaltı listesi daha hazırladı. Sabahın erken saatlerinde İzmir'in yanı sıra İstanbul, Ankara, Hakkari, Diyarbakır ve Şırnak'ın da aralarında bulunduğu illerde operasyon için düğmeye basıldı. Yapılan baskınlarda ilk etapta gözaltı listesinde ismi bulunan 15 kişi gözaltına alındı.

BAŞKASI SINAVA GİRDİ, 250 KİŞİ MEMUR OLDU

Mali polisin yaptığı araştırmalar sonucu çete elemanlarının 1999 yılından bu yana yerlerine girdiği 250 kişinin devlet memuru olmasını sağladığı da belirlendi. Bu kişilerle ilgili de çalışma başlatan polisin, yerlerine başkasını sınava sokarak memur olan zanlıların maaşlarına geriye dönük el koyacağı bildirildi.

10 MİLYONA EL KONULDU

İki yıldan beri sınav çetesine yönelik yapılan üç operasyon sonucu gözaltına alınan zanlıların tüm mal varlıklarına da mahkemede alınan kararla devlet tarafından el konulduğu bildirildi. Bugüne kadar el konulan para miktarının 10 milyon lirayı bulduğu ileri sürüldü.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.