Sınavlar bitti, şimdi tercih zamanı

Sınavlar bitti, şimdi tercih zamanı

Değerli üniversite adayları. Dün yapılan LYS-3 ile 2013 ÖSYS’nin sınav aşaması tamamlanmış oldu.

Üniversiteli olma yolunda önemli bir virajı aştınız. Şimdi kısa bir tatil yapma fırsatınız var. Bunu fırsatı değerlendirin. Bir-iki hafta için YGS’yi LYS’yi düşünmeyin. Enerji toplayın, moralinizi koruyun, iyileştirin. Zira henüz maçın son devresine çıkmadınız. Son devre diyebileceğimiz tercih döneminde, en az YGS-LYS’ye çalışırken gösterdiğiniz özeni göstermeniz gerekiyor. Doğru bir tercih yapmak, kariyeriniz ve gelecekteki mutluluğunuz için önemli. Bu nedenle tercih döneminin her dakikasını bilinçli ve dolu dolu kullanmanız lazım.

###

Bu sene sınav sonuçlarının geçtiğimiz yıllara kıyasla daha erken açıklanması bekleniyor. Liselerin yeni mezunlarının diploma notlarını ÖSYM’ye bildirmesinin ardından, LYS sonuçları açıklanacak ve tercih dönemi başlayacak. Benim tahminim sonuçlar 8 Temmuz’dan önce açıklanmış olacak.

Önceki yıllarda, üniversite adaylarının tercih davranışı konusunda birkaç bilimsel araştırmanın içinde yer aldım. Çalışmanın çarpıcı sonuçlarından birisi üniversite adayların anket sorularına verdikleri yanıtların sonuçların açıklanmasının öncesinde ve sonrasında farklılık göstermesiydi. Sonuçlar öncesinde niyetler, sonrasında ise matematiksel gerçekler dile getiriliyor. Bu sene de farklı olmayacak. Pek çok aday aylardır kafalarında şekillenen hedefleri sonuç belgesindeki puanlara göre gözden geçirmek zorunda kalacak.

Tercih listesi hazırlarken dikkate alınması gereken pek çok nokta var. Bugünkü yazımdan itibaren özetlemeye başlıyorum. Tercih dönemine kadar aklımdaki tüm püf noktalarını sizlerle paylaşmayı hedefliyorum. Tercih dönemi boyunca, bu seneye özgü anlık gelişmeleri değerlendirmem gerekecektir.

###

1. 2012 ila 2013’ü kıyasladığınızı unutmayın. Tercih listesi hazırlarken elinizde referans olarak kullanacağınız iki önemli belge olacak. Bunlardan ilki kendi sınav sonuç belgeniz, diğeri ise ÖSYM tarafından yayınlanan 2013 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ya da adaylar arasındaki yaygın ismiyle tercih kılavuzu. Tercih kılavuzunda, pek çok faydalı bilginin yanında, tercih edebileceğiniz ön lisans ve lisans programlarına geçen sene yerleşen son kişinin puanları, başarı sıraları ve koşulları yer alıyor. Hedeflediğiniz programa yerleşip yerleşemeyeceğiniz konusunda fikir yürütebilmek için 2013’te gösterdiğiniz başarı ile hedeflediği programa geçen sene (2012’de) yerleşen son kişinin başarısını kıyaslamanız gerekiyor. Bir örnekle açıklayalım. 2013’te MF-4 puan türünde 12 bininci sırada bulunan bir aday hedeflediği inşaat mühendisliği bölümüne tercih kılavuzunda baktığında geçen sene oraya yerleşen son kişinin 14 bininci sırada oluğunu görürse, yerleşme şansını olumlu olarak yorumlayabilir. Başarı sırası 20 bin olan bir aday içinse o bölüme yerleşme şansı zayıf olarak değerlendirilebilir. Dikkat ederseniz 2013 sonuçları ile 2012 değerleri karşılaştırıldı. Bu kıyaslamanın güvenilirliği açısından en önemli kural iki sene arasında sistemsel bir farklılık olup olmadığıdır. 2013 ÖSYS’nin geçen seneden farkı, AOBP yerine OBP kullanımına geçilmiş olması. Bu nedenle tercih döneminde puan bazında karşılaştırma yapmak doğru olmayacaktır.

###

2. Puanı değil, başarı sırasını kullanın. Yukarıda bahsedilen AOBP-OBP değişikliğinden bağımsız olarak yıllardır söyleye geldiğimiz bir altın kural var. Tercih yaparken puana değil, başarı sırasına bakılması gerekiyor, zira puanlar her sene ülke ortalamaları ve standart sapmalara göre değişiklik gösterebiliyor. Oysaki başarı sıralamaları yıllar içinde büyük farklılık göstermiyor.

Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğim.

AKŞAM GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.