Sıra telafi sınavlarında

Sıra telafi sınavlarında

Bu yıl ilk kez yapılan ve 1 milyon 290 bin 8'inci sınıf öğrencsiinin girdiği, merkezi sınavların ilk dönemi tamamlandı. Telafi sınavları 14-15 Aralık'ta. Sınav sonuçları ise ocak ayında açıklanacak

YAŞAR ÖZAY

Türkiye genelindeki 8'inci sınıf öğrencileri, tam iki gün boyunca Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ile yabancı dil olmak üzere toplam 6 dersten sınava girdi. İki gün süren sınavlarda her oturum 40 dakika sürdü ve öğrencilere 20'şer soru yöneltildi. Öğrencilere her oturum arasında, yarım saat dinlenme arası verildi. İki gün süren sınav maratonu, 14 bin 407 sınav merkezi, 86 bin 25 salonda yapıldı ve 172 bin salon görevlisi de hizmet verdi. Bu sınavlara katılamayan ve geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavları ise 14-15 Aralık'ta yapılacak. Mazeret sınavları da her gün 3 olmak üzere, toplam 6 oturum halinde bakanlık tarafından belirlenecek okullarda düzenlenecek. Telafi sınavlarının tamamlanması ile birlikte birinci dönem merkezi ortak sınavlar sona erecek. Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8'inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS'ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puanıyla değerlendirilecek. Bahçeşehir Koleji'nin bölüm başkanları, sınavın ikinci günündeki soruları şöyle değerlendirdi: Senem Ertün / Erdem Çıplak (Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanları): Sınav soruları sadece 8. sınıf kazanımlarından gelmiştir. Sınavda 9 soru "Hücre Bölünmesi ve Kalıtım" 11 soru ise "Kuvvet Hareket Ünitesinin Kaldırma Kuvveti" konusundan sorulmuştur. Soru dağılımının ünitelerin kazanım sayılarıyla orantılı olmaması, aynı bilgiyle birden fazla sorunun çözülmesini sağlamıştır. Ayrıca kaldırma kuvveti konusundan gelen bazı sorular, birbirinin cevabı niteliğinde olup, test tekniğine aykırı bir durum oluşturmuştur. 3. soruda orak hücreli anemi hastalığı vücut kromozomlarında aktarılmasına rağmen, X kromozomunda aktarıldığı bilgisi verilerek, akademik bir hata yapılmıştır. Fakat soru her iki yolla da çözüldüğünde, cevap aynı çıkmaktadır. Bu nedenle soru iptal edilmiştir. 6. 8. ve 9. sorular tartışmaya açıktır. 

SORULAR MÜFREDATA GÖRE 
Yavuz Gölbaşı / Ferda Gencel (Bahçeşehir Koleji Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanları): T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, MEB'in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavda milli uyanış, yurdumuzun işgaline tepkiler ünitesinden ağırlıklı olarak soru sorulmuştur. Sorular, önceki yıllarda seviye belirleme sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmıştır. Paragraf yorumlama, kavram-madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı idi. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Ancak 2-3 soru öğrencileri zorlayan tarzdadır. 

GÖRSEL KULLANILMADI 
Emel Bahçe (Bahçeşehir Koleji İngilizce Bölüm Başkanı): Liselere giriş sınavında sorulan İngilizce sınav soruları müfredata uygundur ve kazanım dışı soru bulunmamaktadır. Konu ve sorulan soru dağılımına bakıldığında her üniteden soru sorulduğu görülmüştür. Geçen yıldan farklı olarak günlük hayattaki diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren, ifadeyi bulma tarzı sorulara ağırlık verilmiştir. Bu sorular zor olmamasına karşın, dikkatli okumayı ve çıkarım yapmayı gerektirmektedir. Kelime bilgisini test eden sorular bu sınavda, çoğunlukla metin bütünlüğü içerisinde ölçülmüştür. Yazma becerilerinin test edildiği bir soru sorulmuş ve bu soruda metni tamamlayan uygun sonuç cümlesinin bulunması istenmiştir. Bu seneki soruların diğer bir ağırlığı da okuma parçalarına verilmiştir. Paragrafta doğru bilgiyi bulmanın dışında çıkarım yapmaya dayalı sorulara da yer verilmiştir. Diğer bir farklılık ise bu seneki sınavda hiçbir soruda görsel kullanılmamasıdır. 

MEB 2 SORUYU İPTAL
Milli Eğitim Bakanlığı, 8. sınıflar 1. dönem ortak sınavlarında Matematik ile Fen ve Teknoloji testlerinde birer soruyu bilimsel açıdan hatalı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bilim kurulunca sınav soru ve cevaplarının tekrar değerlendirmeye tabi tutulduğu belirtildi. Yeniden yapılan inceleme sonucunda Matematik testinin A Kitapçığı 12. sorusu ve bu sorunun B Kitapçığındaki karşılığı 7. sorusunun, Fen ve Teknoloji testinin A Kitapçığı 3. sorusu ve bu sorunun B Kitapçığındaki karşılığı 3. sorusunun bilimsel açıdan hatalı olduğu tespit edilerek iptal edilmelerine karar verildi. Matematik testinde sorunun iptal edilmesi nedeni, seçeneklerde iki doğru şıkka yer verilmesi olurken, Fen testindeki sorunun iptal nedeni ise hatalı bilgi olarak açıklandı. 

SONUÇLAR E-OKUL'DA
Bu yıl ilk kez yapılan merkezi sınav uygulamasında 1 milyon 290 bin öğrenci, iki gün boyunca ter döktü. 6 ayrı dersten sınava giren öğrenciler. Nisan ayında ikinci dönem sınavlarına girecek. Sonuçlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından e-okul üzerinden yayınlanacak. Yerleştirme puanına göre öğrenciler, istedikleri liseleri tercih edebilecekler.

NİSAN AYINDAKİ SINAVLAR ÖNEMLİ
Özel Okullar Birliği Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre, özel okullar öğrenci seçiminde sadece Türkçe, matematik ve fen derslerindeki netler üzerinden puanlama yapacaklar. Yani inkılap tarihi, yabancı dil ve din derslerinin puana hiçbir katkısı olmayacak. Dolayısıyla, kasım ayındaki sınavlarda Türkçe, matematik ve fen testlerinde iyi netler çıkaran adaylar avantajlı olabilir. Kasım ayındaki sınavlardan alınan puanın yüzde 30'u, nisan ayındaki sınavlardan alınan puanın yüzde 70'i kullanılarak hesaplanacak. 

 

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.