Sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınavına dava açılabilir

Sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınavına dava açılabilir

Sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınavı başarılı geçmesine rağmen, sonuçlarda başarısız ilan edilenler idare mahkemeleri nezdinden dava açabilir.

Sözleşmeli öğretmenlik hem KHK'da hem de yönetmelikte düzenlenmiştir.

Sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınavına, başvuruda bulunan adaylar arasından en yüksek KPSS puanına sahip 3 katı aday alınmıştır. Örneğin 201 kontenjanın ayrıldığı Müzik öğretmenliği için, en yüksek KPSS puanına sahip 603 aday sözlü sınava alınmıştır.

Yönetmeliğin 11. maddesine göre Sözlü sınav konularının şu şekilde olması gerekiyordu:

a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %25,
b) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %25,
c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %25,
ç) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %25.

Eğer sözlüde, bu konu dağılımının dışına çıkılmış ise iptal gerekçelerinden birisi bu olmalıdır. Yani iletişim becerilerinin ağırlığı yüzde 25 olmasına rağmen adaya tüm sorular iletişim becerilerinden sorulmuş ise açılacak bir davada, sözlü sınav sonucu iptal edilir.

Diğer taraftan, yukarıdaki dağılım doğrultusunda kendisine sorulan sorulara güzel yanıtlar verdiklerini düşünen adaylar dava açarken şunlara dikkat etmelidir..

Sözleşmeli öğretmenliği düzenleyen KHK'da, sözlü sınav sırasında sözlü veya görüntülü kayıt tutulamayacağına dair bir hüküm yer almamıştır. Diğer sözlü sınava dair kanuni düzenlemelerde sesli ve görüntülü kayıt tutulamayacağına dair hüküm yer almıştır. Örnek için tıklayınız.

Diğer taraftan, komisyon üyelerinin adaylara yönelttikleri sorular ile üyelerin değerlendirmelerinin not edilmesi gerekiyordu. Zira, komisyon üyeleri soru ve cevapları kayıt etmemişlerse, mahkemenin sadece komisyonun üyesinin beyanını esas alıp, karar vermesi mümkün olmayacaktır. Eğer sorulan sorulara verilecek yanıtların not edilmeye uygun olmadığı belirtiliyorsa bu halde sözlü sınavın sesli ve/veya görüntülü kayıt altına alınması gerekiyordu. Eğer bu kayıt yapılmamışsa, mahkemenin sözlü sınavı denetlemesi mümkün olmayacaktır. Örnek bir karar için tıklayınız.

Bu bağlamda başarılı olduğunu düşünmesine rağmen başarısız sayılan adaylar idare mahkemelerinde açacakları davalarda, mahkeme hakiminden sözlü sınava dair komisyon üyelerinin değerlendirmelerini, sorulara verilen yanıtları, yanıtlar

OHAL'de sözleşmeli öğretmenlik mülakatına dava açılamaz diye bir şey yoktur. Sadece OHAL sırasında çıkarılan KHK'lara direkt olarak dava açılamamaktadır. Ülkemizde normal hak arama süreci devam etmektedir.

memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.